Δίδαξαν το Λακρός στα Τρίκαλα

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε για τα Τρίκαλα και συνολικότερα για τη χώρα, η διαδικασία γνωριμίας για το άθλημα Λακρός (lacross). Επί 4 ημέρες, δεκάδες τρικαλινές στις εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ και σε γήπεδο του Δήμου Τρικκαίων, έμαθαν τα μυστικά ενός από τα πλέον συναρπαστικά αθλήματα της αμερικανικής ηπείρου.
Η, με συγγενική σχέση με τα Τρίκαλα, Κάθυ Σαμαρά και η κόρη της, Στέφι Σαμαρά, επέβλεψαν τον τρόπο ανάπτυξης και διδιασκαλίας. Η πρώτη, ως πρόεδρος της Γυναικείας Ομοσπονδίας Λακρός των ΗΠΑ και τ. αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών.

Η δεύτερη, ως τέως αθλήτρια και νυν προπονήτρια, δίδαξε το άθλημα, τεχνικές, τα μυστικά του.

Στόχος, όπως ανέφεραν στη σημερινή τους επίσκεψη στον Δήμαρχο Τρικκαίων, να οργανωθεί το άθλημα, αλλά και εθνική ομάδα γυναικών Λακρός για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνεχάρη τις δύο αμερικανίδες για το ενδιαφέρον τους, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει ενεργά τον αθλητισμό.

la1

Η κ. Κάθυ Σαμαρά ευχαρίστησε τον κ. Παπαστεργίου για τη συνεισφορά στην ανάπτυξη του αθλήματος, με την παρούσα αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Εφη λεβέντη να σημειώνει τα θετικά του ανακαινισμένου γηπέδου της Κρηνίτσας, όπου πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις και αγώνες.
Μάλιστα στους αγώνες μετείχαν και τμήματα των γυναικείων τμημάτων της ομάδας ποδοσφαίρου των Τρικάλων, που μόλις επανήλθε στην Α Εθνική.

Το άθλημα του Λακρός εξάλλου έχει πλήθος οπαδών από το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ είναι και εξαιρετικά συναρπαστικό.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 4 συναντήσεις στα Τρίκαλα, μετείχαν, εκτός από τις δεκάδες κοπέλες που παρακολουθούν το summer school της ΣΕΦΑΑ, και προπονητές που ενδιαφέρονται να προωθήσουν το άθλημα.
Η νέα, επόμενη συνάντηση για τη διάδοση του αθλήματος, όπως τόνισε η αρμόδια για τη Θεσσαλία, κ. Μαρία Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Το Λακρός (Lacrosse), υπήρξε Ολυμπιακό άθλημα στους αγώνες του 1904 και του 1908. Πρόκειται για ένα επίσης αρχαίο άθλημα, το αρχαιότερο στη Βόρεια Αμερική. Έλκει την καταγωγή του από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, κυρίως του Καναδά και παιζόταν μεταξύ των διαφόρων φυλών, για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, να γιατρέψουν αρρώστιες και για να δημιουργήσουν δυνατούς και αρρενωπούς άνδρες.

Οι Γάλλοι που κατέλαβαν τις περιοχές αυτές του Καναδά ονόμασαν το συγκεκριμένο παιχνίδι Λακρός και το 1636 άρχισε η μετεξέλιξή του.

Η κάθε μια από τις δύο ομάδες αποτελείται από 10 παίκτες (ένας τερματοφύλακας, τρεις αμυντικοί, τρεις μέσοι και τρεις επιθετικοί), ο καθένας από τους οποίους είναι εφοδιασμένος με ένα «μπαστούνι» που μοιάζει με απόχη και μ’ αυτό χειρίζεται το μπαλάκι, με στόχο να πετύχει γκολ στο αντίπαλο τέρμα. Αυτή τη στιγμή το Λακρός γνωρίζει μεγάλη άνθιση στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μάλιστα υπάρχουν δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα στα πρότυπα του ΝΒΑ, κολλεγιακά πρωταθλήματα κλπ. Εκτός Αμερικής το Λακρός παίζεται σε Αυστραλία, Αγγλία, Σκωτία, Ιαπωνία, Σουηδία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία και Τσεχία.