Η ένωση συντακτών για την σύλληψη Δημοσιογράφων

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΘΣΤΕ με αφορμή την σύλληψη δύο δημοσιογράφων μελών της ανάμεσα τους τον πρόεδρο της Ένωσης,Δημήτρη Χορταργιά.

«Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας, στην πολύχρονη ιστορία της, απέφυγε συστηματικά να συνδιαλέγεται με ανθρώπους που προσβάλλουν βάναυσα το πολιτικό και το πολιτισμικό περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον με έκπτωτους.
Η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων μελών της Ένωσης μας, του προέδρου Δημήτρη Χορταργιά και της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου, μετά από στημένα και μεθοδευμένα επεισόδια μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου σε αναμονή της δίκης του Αχ. Μπέου, αποτελεί πρωτοφανή επίθεση εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας, έχει πρωταγωνιστές του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Τους υπενθυμίζουμε ότι η βολιώτικη δημοσιογραφία δεν κάμφθηκε σε πραγματικά δύσκολους καιρούς και δεν θα καμφθεί ούτε τώρα. Ας το πάρουν απόφαση.»

Η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών)  καταδικάζει με οργή και αγανάκτηση τις πρακτικές φίμωσης και τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους, τονίζει ότι η προάσπιση της ελευθερίας των ΜΜΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και υπενθυμίζει την υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει στην κοινή γνώμη την αήθη επίθεση του απομακρυθέντος Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και συνεργατών του, κατά διακεκριμένων συναδέλφων. Του Προέδρου της Ένωσης Συντακτών, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρη Χορταριά και της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου γιατί τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική!
Τέτοιες πρακτικές βρίσκουν αντίθετο σύσσωμο τον δημοσιογραφικό κόσμο και παράλληλα χαλυβδώνουν την πίστη όλων μας στις αρχές της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.
Η προάσπιση της ελευθερίας των ΜΜΕ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσιογράφων.
Η ΕΣΗΕΠΗΝ τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και δηλώνει απερίφραστα ότι δε θα επιτρέψει να αμαυρωθεί ο δημόσιος βίος της χώρας από συμπεριφορές που επιχειρούν να φιμώσουν την ελεύθερη διατύπωση και έκφραση γνώμης.