Oι ομοσπονδιακοί προπονητές στον στίβο για την σεζόν 2017-2018

Τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, που θα κληθούν να συνεργαστούν το νέο αγωνιστικό έτος με την ομοσπονδία επικύρωσε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.

Ο Γιώργος Πομάσκι θα έχει και φέτος διπλό ρόλο, αφού εκτός από ομοσπονδιακός τεχνικός θα είναι και συντονιστής ομοσπονδιακός.

Ο Περικλής Χατζηαναστασιάδης είναι ένα από τα νέα πρόσωπα και θα αναλάβει τις ταχύτητες, αλλά και τις σκυταλοδρομίες με συνεργάτη τον Χρύσανθο Καρούζο.

Η ομοσπονδία από φέτος προωθεί την «αποκλειστική» συνεργασία ομοσπονδιακών τεχνικών, που θα λειτουργούν μονάχα σε επίπεδο υψηλού αθλητισμού με αυξημένες αποδοχές. Παράλληλα ομοσπονδιακοί θα είναι πολλοί ικανοί προπονητές είτε της Αθήνας είτε της περιφέρειας, που θα συνεχίσουν το έργο τους και στα σωματεία. Εξίσου σημαντική για το σύνολο των ομοσπονδιακών προπονητών είναι η απόφαση σχετικά με το σύστημα πριμοδότησης. Από φέτος το επιτυχημένο σύστημα που επιβραβεύει ανάλογα με τις επιτυχίες των αθλητών σε διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων, θα αφορά στο σύνολο των ομοσπονδιακών προπονητών κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Ο έμπειρος τεχνικός ανάπτυξης Δημήτρης Χαλβατζάρας θα είναι υπεύθυνος της αθλητικής εγκατάστασης και των ξενώνων στον Αγιο Κοσμά. Τον αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού σταδίου η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο 7αθλου, Αργυρώ Στρατάκη, ενώ υπεύθυνος για το κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ θα είναι ο Σπύρος Βασδέκης. Τέλος ο Άγγελος Προβατάς ορίζεται συνεργάτης του τομέα αγώνων.

Τα ονόματα των ομοσπονδιακών τεχνικών
Γιώργος Πομάσκι  (Προπονητής- συντονιστής ομοσπονδιακός στο ΚΥΑ ΟΑΚΑ) – Παπαχρήστου, Τεντόγλου, Αλεξούλη, Γαλαζούλας, Μαντζουρογιάνννης
Δημήτρης Κυτέας – Φιλιππίδης, Πατσουκάκης, Καραγιάννης, Λεδάκη
Μίτσελ Κρίερ – Στεφανίδη
Γιώργος Τσούγκος – Μπανιώτης, Μπόφτσης, Τεσσαρομάτης
Θωμάς Κυριαζής – Κυριαζής, Αραμπατζή, Μανιού, Μυλωνάς
Δημήτρης Βασιλικός – Μάστορας, Μάρκου, Ρούσσος
Αλέξανδρος Παπαδημητρίου – Αναστασάκης, Ναξάκη
Περικλής Χατζηαναστασιάδης – Νυφαντόπουλος, Βλάχος, Λαφτσή, Φακιδάρη
Χρήστος Παπαδόπουλος – Μπατζάβαλης, Θανόπουλος
Μανώλης Καραγιάννης – Πόλακ, Χατζίου
Ιωάννα Σιώμου – Πεσιρίδου, Ρέντζιου, Παπαδοπούλου, Ιωσηφίδου
Κώστας Ηλίας (ΑΟ Μεγάρων)  – Μπελιμπασάκη, Φέρρα, Δρίτσας, Κυριακίδης
Γιώργος Μποτσκαριώβ (Κένταυρος Καλικράτειας) – Μουζενίδης, Λατιφλάρι, Τζένγκο
Βασίλης Μεγαλοοικονόμου (ΓΣ Κηφισιάς) – Καραλής, Νεράτζης, Αδαμοπούλου
Κώστας Χήτας (Πυγμή Ευόσμου) – Παππάς, Μερτζανίδης, Κουτσαλιάρη
Θανάσης Δεληγιάννης (Φωκιανός Καρδίτσας) – Ντρισμπιώτη, Τσαμουδάκης, Κελεμένη
Νίκος Στυλιανίδης (ΜΕΑΣ Τρίτων) – Στυλιανίδης, Καστανά
Παναγιώτης Τσακλής – Κολώνιας, Ευθαλιάδης
Κώστας Κοροσίδης (Αίολος Μακ.) – Κοροσίδου
Γιάννης Κουτσογιαννόπουλος (ΑΟ Φιλοθέης) – Ζάκκα
Ανδρέας Τσώνης (Πανιώνιος) – Κυριακοπούλου, Χρυσανθόπουλος
Μανώλης Χάντζος (ΓΣ Γλυφάδας) – Καλάκος, Κυριακοπούλου, Καρακατσάνη
Νίκος Μαντζιώλης (Αρχέλαος) – Δαμπλιά
Παύλος Σκορδίλης (Κερκυραϊκός ΓΣ) – Καρύδη
Μιχάλης Γονιωτάκης (Σητιακός ΑΟ) – Καλογεράκης, Ξενιδάκης
Λευτέρης Ραφαϊλάκης (ΑΟ Λασιθίου) – Μανιαδάκη
Μάκης Πάντος (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας) – Κολοκυθά
Κώστας Παπαμαρκάκης (Ελ. Βενιζέλος) – Φραντζεσκάκης
Γρηγόρης Κοντός (Αθλοκίνηση Μυτ.) – Φιάσκα
Δέσποινα Πάκου – Καστρινού
Δημήτρης Ορφανόπουλος (Ολυμπιάδα Π.) – Αλικανιώτη
Μιχάλης Αναγνώστου (Ερμής 1977) – Μηλιάρας – Σάκης, Αναστασίου
Παναγιώτης Χαραμής (ΑΟ Πλ. Φαλήρου) – Ρεμπούλη, Παπαμιχαήλ, Μαγγίνας
Οι προπονητές που θα προσληφθούν θα πρέπει:
1.Να αποδέχονται τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς του αθλήματος,  το νομικό πλαίσιο της Πολιτείας που διέπει τον Αγωνιστικό Αθλητισμό, καθώς και να τηρούν τον Κανονισμό Λειτουργίας Εθνικών Ομάδων, να τηρούν τις αποφάσεις του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και να συνεργάζονται στενά με τους εθνικούς προπονητές και την Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού και να λειτουργούν στο πλαίσιο των οδηγιών και κατευθύνσεων τους.
2. Να διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας όσον αφορά την αγωνιστική προτεραιότητα των αθλητριών και αθλητών τους, σε σχέση με τους εκπροσώπους των αθλητών – τριών (μάνατζερ) και σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας απέναντι στους χορηγούς της.
3. Να συμμετέχουν ενεργά, μαζί με τοις αθλήτριες και τους αθλητές τους, στις προπονητικές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται από την Ομοσπονδία. Επίσης  να παρακολουθούν ή να διδάσκουν σε σεμινάρια, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε ομάδες δουλειάς που συγκροτεί η Ομοσπονδία για την εκτέλεση ερευνητικών η άλλων προγραμμάτων.
4. Να συμμετέχουν υποχρεωτικά και με δική τους ευθύνη, οι αθλήτριες και οι αθλητές τους στις απαραίτητες μετρήσεις και ελέγχους  στα συμβεβλημένα εργαστήρια με την ομοσπονδία,  σύμφωνα  με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων της Ομοσπονδίας.
5. Να επιβλέπουν την επιμελή και έγκαιρη παροχή πληροφοριών (WHERE ABOUT’S) των αθλητριών και αθλητών που γυμνάζουν, να τους ενημερώνουν  και να παρακολουθούν την πιστή τήρηση των κανονισμών και των διατάξεων του Νόμου και των Κανονισμών που αφορούν την αποφυγή της φαρμακοδιέγερσης,  που έχουν θεσπιστεί από την IAAF, το ΕΣΚΑΝ και την Ελληνική Πολιτεία. Έχουν προσωπική ευθύνη  να ελέγχουν τη λήψη κάθε μορφής σκευάσματος ή συμπληρώματος διατροφής (για αποφυγή κάθε πιθανού κρούσματος ντόπινγκ) με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Ομοσπονδίας.  Στην περίπτωση που αθλήτρια ή αθλητής που γυμνάζουν τιμωρηθεί για λήψη απαγορευμένων ουσιών ή γενικότερα για παράβαση των κανονισμών Doping Control, (όπως για ανακριβή στοιχεία «where about»), τότε θα διακόπτεται η συνεργασία και το συμβόλαιο τους με τον ΣΕΓΑΣ. Επίσης η Ομοσπονδία θα διατηρεί το δικαίωμα να διώξει νομικά τον συγκεκριμένο προπονητή για δυσφήμηση του αθλήματος. Τέλος, σε περίπτωση τιμωρίας της αθλήτριας ή του αθλητή τους, υποχρεούνται να επιστρέψουν τυχόν απολαβές  («πριμ») που έλαβαν από την Ομοσπονδία για επιτυχίες τους.
6. Να υποβάλλουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς τον αγωνιστικό απολογισμό τους, για κάθε αθλήτρια και αθλητή που γυμνάζουν, ασχέτως αν η αθλήτρια ή ο αθλητής συμπεριλαμβάνεται ή όχι στις κατηγορίες του σχεδιασμού.
7. Οι Ομοσπονδιακοί Προπονητές οφείλουν να απασχολούνται σε καθημερινή βάση στα Κέντρα Υψηλού Αθλητισμού Στίβου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιφέρειας και να γυμνάζουν αθλήτριες και αθλητές που είναι ενταγμένοι στις κατηγορίες του σχεδιασμού και άλλων επίλεκτων, ταλαντούχων αθλητών – που θα τους ζητηθεί από την ΕΠΑΣ και τον αντίστοιχο Εθνικό Προπονητή. Επίσης θα ασχολούνται και με το mentoring Νέων ή και παλαιότερων προπονητών που θα τους ανατεθεί από την ΕΠΑΣ .
8. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές πρέπει να έχουν αποκλειστική απασχόληση με την ομοσπονδία. Επιτρέπεται η συνεργασία με σωματείο σε συνεργάτες ομοσπονδιακούς με μηδενικές ή μειωμένες αποδοχές εκ μέρους της ομοσπονδίας.
9. Να γυμνάζουν έναν ικανό αριθμό αθλητών του σχεδιασμού, οι οποίοι θα πρέπει να τυγχάνουν της απολύτου έγκρισης του Εθνικού προπονητή και της ΕΠΑΣ.