Σε διαβούλευση το προσχέδιο του νέου Αθλητικού Νόμου

Σε διαβούλευση 40 ημερών θα τεθεί από σήμερα το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου.

Παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Παναγιώτη Περράκη, το προσχέδιο, το οποίο διαβιβάστηκε στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και σήμερα θα αναρτηθεί για διαβούλευση 40 ημερών.

Κατά τη διαβούλευση θα γίνουν όποιες τροποποιήσεις απαιτηθούν και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση. Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων αυξημένες εξουσίες στον υφυπουργό Αθλητισμού και στο γενικό γραμματέα Αθλητισμού με τη δυνατότητα στον υπουργό ακόμη και να διακόπτει πρωταθλήματα.

Επίσης, γίνεται θεσμική παρέμβαση σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκλογές των ομοσπονδιών και προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Με το νέο αθλητικό νόμο γίνεται καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και θα προβλέπεται η έξοδος της Αστυνομίας από τα γήπεδα και η ανάθεση σε ομάδες σεκιούριτι της τήρησης της τάξης μέσα σε αυτά.

Ο νέος νόμος θα έχει άρθρο και για τη διαιτησία που θα δίνουν τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε επαγγελματική.

Το νομοσχέδιο επίσης, απαγορεύει το δανεισμό ποδοσφαιριστών από ομάδες της Σούπερ Λιγκας σε ομάδας της Σούπερ Λίγκας, με το σκεπτικό να μην δημιουργούνται «παραρτήματα».

eleftherostypos.gr

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων,  υιοθετείται αναλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπούνται στο ΔΣ όλες οι τάσεις ανάλογα, βέβαια, με τις ψήφους που έλαβαν, και επίσης προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση σε εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ένωσης, όπως είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, να είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της αθλητικής ομοσπονδίας. Επίσης περιορίζονται σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών με εξαίρεση του ταμίες. ομοσπονδιών

Για τη διαιτησία προβλέπεται η θέσπιση κριτηρίων αξιολόγησης διαιτητών και επιλογής των μελών της ΚΕΔ καθώς και η διασφάλιση της παρουσίας τους. Η εξάλειψη του φαινομένου να σφυρίζουν διαιτητές που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ποινική δικαιοσύνη. Επίσης προβλέπεται η λειτουργία  και οι αρμοδιότητες της ΟΔΠΕ, κατόπιν γνώμης της ΕΠΟ, αλλά και η επαγγελματική διαιτησία.

Για τα κωλύματα μελών ΔΣ αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων: Θα εκπίπτουν αυτοδίκαια του αξιώματός τους όσοι παραπέμπονται σε δίκη με απόφαση του συμβουλίου εφετών ή όσοι αντιμετωπίζουν περιοριστικούς όρους από τη δικαιοσύνη. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σήμερα στο ποδόσφαιρο.

Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση θα βαρύνουν και τη νέα που θα ιδρυθεί στη συνέχεια από το ίδιο σωματείο, η οποία θα θεωρείται διάδοχος της παλιάς και δεν θα απαλλάσσεται από τα κάθε είδους χρέη της. Άρα η αλλαγή ΑΦΜ δεν θα απαλλάσσει της αθλητικές ανώνυμες εταιρείες από τις οφειλές τους.

 soccerplus.gr

 

Κράτα το