Κρόνος Ποδηλασία/ Αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας-Πρόληψη παχυσαρκίας της ενήλικης ζωής μέσω της ποδηλασίας

2e1ax_default_entry_2_20140214-153617_1

Τα βασικότερα αίτια της παιδικής –εφηβικής παχυσαρκίας είναι η κληρονομικότητα και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η πιθανότητα να γίνει ένα παιδί παχύσαρκο είναι 80%  όταν είναι και δύο γονείς, 40% όταν είναι μόνο ο ένας και μόλις 7% όταν δεν είναι  κανένας από τους δύο γονείς.
Η δίαιτα δεν είναι ενδεικτικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Υπάρχει κίνδυνος για μη κάλυψη των βασικών αναγκών του παιδιού και άρα παρεμπόδισης της φυσιολογικής ανάπτυξης του. Ο ουσιαστικότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και τρόπου ζωής γενικότερα. Αυτό μπορεί να συμβεί με μεγαλύτερη ευκολία στα παιδιά γιατί οι προβληματικές συνήθειες δεν έχουν εδραιωθεί πλήρως. Θεωρούνται και είναι απαραίτητες οι αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα και για να αποφορτιστεί το παιδί-έφηβος από την πίεση του αυστηρού διαιτολογίου αλλά και από την πίεση της έννοιας του βάρους ως μοναδικό κριτήριο προόδου και επιβράβευσης. Επιπλέον οι αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημαντικό αντίβαρο αποτροπής του παιδιού-έφηβου από τις διάφορες καθιστικές δραστηριότητες(tv,ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλόγιστη χρήση Η/Υ).

b2ap3_thumbnail_2_20140214-153722_1

Ένα λοιπόν απ’ τα σημαντικότερα μέσα φυσικής δραστηριότητας είναι το ποδήλατο. Αποτελεί ένα μέσο ιδιαιτέρως αγαπητό στα παιδιά. Ουσιαστικά είναι το πρώτο παιχνίδι, που όλοι μας ζητήσαμε από τους γονείς μας. Αναμφισβήτητα η χρήση του ποδηλάτου θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε κυρίαρχοι του σώματος μας, της ισορροπίας μας και δομεί τα πρώτα δειλά βήματα της ανεξαρτησίας μας. Αυτό το τόσο πολύτιμο εργαλείο, που μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί ένας εκπληκτικός τρόπος για να ελέγχουμε το βάρος μας και κατ’ επέκταση την υγεία του σώματος μας τόσο στην κρίσιμη παιδική –εφηβική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή μας. Εξάλλου η παιδική-εφηβική παχυσαρκία εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως προμηνύει την ενήλικη παχυσαρκία. Η αερόβια άσκηση και ιδιαιτέρως το ποδήλατο συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο γιατί ένα παιδί με τάση παχυσαρκίας του είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να τρέξει γιατί και πονάει και αισθάνεται άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο τρέχει όσο και γιατί θεωρείται ένας απ’ τους ενδεικτικότερους τρόπους άσκησης για πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών τόσο της παιδικής όσο και της ενήλικης ζωής π.χ. καρδιοαγγειακά  προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χοληστερίνη, αναπνευστικές  παθήσεις. Με σύμμαχο τους λοιπόν τα Παιδιά αυτό το μοναδικό μέσο, που αγαπούν τόσο από τη νηπιακής τους ηλικία, μπορούν να ξεπεράσουν  τις αδυναμίες τους και να δομήσουν ένα υγιές σώμα, αρκεί βεβαίως να τους δοθεί το κατάλληλο έναυσμα τόσο απ’ το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από τον κοινωνικό τους περίγυρο.
– Έφη Παλάτου (φυσικοθεραπεύτρια – βελονίστρια) ιδικός συνεργάτης της ομάδας του ΚΡΟΝΟΥ.
Το έναυσμα λοιπόν δόθηκε και η πρώτη ακαδημία ποδηλασίας στην πόλη μας από το νεοσύστατο ποδηλατικό τμήμα του ΚΡΟΝΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  είναι γεγονός! Είμαστε έτοιμοι να καθοδηγήσουμε ιδιαιτέρως τους μικρούς μας φίλους σ’ αυτό  το μοναδικό άθλημα, που μπορεί να σου προσφέρει πολλά αλλά κυρίως μπορεί να σε κάνει κυρίαρχο του εαυτού σου!  Οι προπονήσεις της ακαδημίας ποδηλασίας του ΚΡΟΝΟΥ γίνονται:    κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 3μμ και κάθε Κυριακή στις 11πμ (σημείο συνάντησης η κεντρική πλατεία Τρικάλων)
Επικοινωνία για εγγραφές και συμμετοχή στην ακαδημία ποδηλασίας:
Τηλέφωνα: Ζιντζόβας Ηλίας (6986010785) – Ταμανάκιας Μιχάλης (6989154306). Υπεύθυνοι προπονητικού και αγωνιστικού σχεδιασμού Κρόνος Τρικάλων Cycling Club.
Facebook: Κρόνος Τρικάλων Cycling Club