Που θα επιτρέπεται η αναρρίχηση στα Μετέωρα;

2e1ax_default_entry_5_20140211-121936_1

To περιοδικό ανεβαίνοντας στα βουνά του κόσμου έχει άρθρο για τα νέα αναρριχητικά δεδομένα στην περιοχή των Μετεώρων.Που (θα) επιτρέπεται τελικά η αναρρίχηση στα Μετέωρα; Ουσιαστικά πουθενά. Από τα 80 περίπου Μετεωρικά βράχια που σκαρφαλώνονται σήμερα, θα απομείνουν με το ζόρι 10 κι αυτά όχι απαραίτητα από όλες τις όψεις τους.

Έτσι διαδρομές όπως π.χ. στην Υψηλοτέρα, στο Άγιο Πνεύμα, στα Αμπάρια ή στην Ντούπιανη και το Πυξάρι, θα είναι απαγορευμένες για αναρρίχηση, αφού η λογική της απαγόρευσης είναι να μην ασκείται η αναρρίχηση όπου υπάρχει οπτική επαφή με μοναστήρι, αλλά και όπου υπάρχουν υπολείματα παλιών μονών και ασκηταριών. Δηλαδή παντού (δες φωτο).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη παράγραφο «Αναρρίχηση επι των βράχων – Σχοινοβασία»: «διαπιστώθηκε μια «άναρχη» εκτέλεση της δραστηριότητας αυτής, καθώς δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς οι θέσεις, όπου είναι επιτρεπτή και επί πλέον με την έμπηξη επί των βράχων μεταλλικών εξαρτημάτων αναγκαίων για την αναρρίχηση, καθώς και με την αυθαίρετη επιλογή διαδρομών από κάθε αναρριχητή (πράγμα που συνεπάγεται πολλαπλασιασμό των κινδύνων) οι βράχοι «τραυματίζονται» και υφίστανται μερική αλλά ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ενόψει αυτών σας γνωρίζουμε, ότι επί εκείνων των βράχων, επί των οποίων υφίστανται εν ενεργεία μονές ή κατάλοιπα μονών που ήταν εν ενεργεία, καθώς και σε βράχους που έχουν οπτική επαφή με αυτούς, δεν πρέπει να επιτραπεί η δραστηριότητα αυτή.
Ωστόσο, οι βραχώδεις σχηματισμοί που δημιουργούν το Μετεωρίτικο σύμπλεγμα είναι πανταχόθεν ορατοί και με αμοιβαία οπτική επαφή μεταξύ τους.

Επειδή η αναρρίχηση ναι μεν δεν χαρακτηρίζεται για τη μαζικότητά της, ωστόσο εμφανίζει μία δημοφιλία σε ένα συγκεκριμένο κύκλο επισκεπτών, πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για αναρρίχηση, αλλά με βάση τα ανωτέρω κριτήρια. Δηλαδή να επιτραπεί η αναρρίχηση σε εκείνους τους βράχους, στους οποίους δεν υφίστανται εν ενεργεία μονές ή κατάλοιπα μονών, καθώς και σε βράχους που έχουν οπτική επαφή με αυτούς. Γι’ αυτό το ΥΠΠΟΑ και η 19η Ε.Β.Α μετά από επιτόπια αυτοψία και προκειμένου να προσδιορισθούν οι ανεκτοί βράχοι, ώστε να καταγραφούν και νομοθετικά και κατ’ επέκταση να γίνουν γνωστοί στους ενασχολούμενους με την αναρρίχηση ως νόμιμο πεδίο αναρριχήσεως, κατέληξε στου κατωτέρω βράχους, τους οποίους και προτείνει ως επιτρεπόμενα πεδία της δραστηριότητας αυτής.
Ενώ πρέπει να θεωρείται απαγορευμένη η αναρρίχηση στο ΒΔ μέρος τους, διότι έχει άμεση οπτική επαφή με τις ενεργές μονές.

Επίσης, όπου θα επιτραπεί η αναρρίχηση, αυτή πρέπει να ορισθεί ότι θα γίνεται υποχρεωτικά με την παραδοσιακή μέθοδο αναρρίχησης και με τη χρήση παραδοσιακών υλικών».

Ποιός είναι ο «παραδοσιακός τρόπος»; Με τα κλασικά καρφιά-κρίκους των Μετεώρων; με φυσικές ασφάλειες; με ξυλόσφηνες και σκάλες όπως οι παλιοί μοναχοί; Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μια ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων, ότι ακόμα και για αγώνες ποδηλασίας σε δημόσιο δρόμο, απαιτείται (σύμφωνα με το σκεπτικό) μοναστική άδεια, ενώ οι νέες δραστηριότητες όπως το Basejump και το wmgsuit, θεωρούνται ανεπιθύμητες (παρ’ όλο που δε χρειάζονται καμμια μόνιμη εγκατάσταση και εξοπλισμό).
Είναι προφανές, ότι οι κύκλοι που προωθούν αυτό το πλαίσιο, δε περιμένουν να εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά να «παζαρέψουν» με την τοπική κοινωνία. Το σίγουρο είναι, ότι η αναρρίχηση στα Μετέωρα δεν θα είναι πια η ίδια, αν εφαρμοστούν έστω και εν μέρη τα παραπάνω.

Ήδη έχει ετοιμαστεί ένα υπόμνημα από όλους τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20/2, αφού το πλαίσιο λειτουργίας θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την άνοιξη, ενώ και η ΕΟΟΑ σχεδιάζει τις αντιδράσεις της (το σχέδιο έγινε γνωστό μόλις προχθές).