Ανάβαση στον Κόζιακα ο ΟΠΟ Πύλης

Μια ακόμα πολύ όμορφη ανάβαση, πραγματοποιήθηκε από τον Ορειβατικό Περιηγητικό Όμιλο Πύλης (Ο.Π.Ο.Π.) την Κυριακή 23/3/2014. Νωρίς το πρωί μια ομάδα αποτελούμενη από  13 νεαρούς ορειβάτες του συλλόγου ξεκινήσαμε με στόχο την ψηλότερη κορυφή του Κόζιακα, την κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ.
Η πεζοπορία μας ξεκινήστε από τα Περτουλιώτικα λιβάδια, αρχικά στο δασικό δρόμο και στη συνέχεια εντός του σηματοδοτημένου μονοπατιού που ανηφορίζει μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Ο Κόζιακας δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, με πυκνά φυλλοβόλα δέντρα στις ανατολικο-δυτικές πλευρές του και με έλατα ψηλότερα να σχηματίζουν μικρά οροπέδια. Κερκέτιον όρος το έλεγαν οι Αρχαίοι και ήταν πάντα γνωστό για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Χαρακτηριζόταν ως το βουνό του Ασκληπιού, από το οποίο μάζευε τα «μαγικά» του βότανα. Σε όλη του την έκταση, προσφέρει καταφύγιο σε μικρό πληθυσμό καφέ αρκούδας, λύκους, αγριόγιδες, λαγούς, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια καθώς και πουλιά. Για όλα αυτά έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000 με κωδική ονομασία GR1440002 και συνολική έκταση 50431,17 εκτάρια.

Μετά από δυόμιση ώρες ανάβασης βρεθήκαμε στην παγωμένη πλαγιά που βρίσκεται κάτω από το καταφύγιο. Εκεί με αρκετή προσοχή λόγω του παγωμένου χιονιού, ανηφορίσαμε προς το καταφύγιο όπου συναντήσαμε τον 14οτης παρέας Νίκο, που επέλεξε την ανάβαση από την πλευρά της Ελάτης. Λίγες απαραίτητες ανάσες μέσα στο χώρο του καταφυγίου (ευχαριστούμε τον κ. Μητρονάτσιο για τα κλειδιά που μας παραχώρησε), κολατσιό, νερό από την πηγή Μπακόλα και έτοιμοι για την κατάκτηση της κορυφής. Το χιόνι που είχε ξεκινήσει να λιώνει άλλοτε μας δημιουργούσε προβλήματα και άλλοτε μας βοηθούσε στην επίτευξη του στόχου μας. Τελικά μετά από 40΄ανάβασης φτάσαμε στην κορυφή. Η διαύγεια της ατμόσφαιρας μας αντάμειψε με μια εξαιρετική πανοραμική θέα, βόρεια τα βουνά Γκαμήλα, Σμόλικας, Βαρνούντας, Καϊμακτσαλάν, δυτικά τα βουνά Σινιάτσικο, Βούρινος, Καμβούνια, Πιέρια, Όλυμπος, Κίσαβος, Πήλιο, νότια η λίμνη του Μέγδοβα, η Όθρυς και οι καταχιονισμένες κορυφές των Αγράφων, και δυτικά τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα, και οι κορυφές Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό. Μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες, παγοτσουλήθρα όπου βοηθούσε το χιόνι και επιστροφή στο καταφύγιο. Εκεί μας περίμενε η τετραμελής παρέα του Πάνου, η οποία μόλις είχε φτάσει στο καταφύγιο.
Με το μυαλό γεμάτο εικόνες πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Η εκδρομή αυτή είναι από τις ομορφότερες στη περιοχή μας και τη συνιστούμε ανεπιφύλαχτα σε όλους σας.
Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του συλλόγου μας Σχορτσιανίτη Αλέξανδρο και Τσέλιγκα Χριστίνα για την συμμετοχή και διάκριση τους στου αγώνες, Night Urban Trail Run Καστοριάς και 1οΗμιμαραθώνιο Δρόμο Ναυπλίου αντίστοιχα.

Ο Γραμματέας του Ο.Π.Ο.Π. Παπαστεργίου Αλέξανδρος