Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα με διάγγελμα Μητσοτάκη

Την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 23 Μάρτη στις 6:00 ανακοίνωσε σε διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. 

 «Είναι το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου θα ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας. Στο όνομα του συλλογικού καλού προχωρώ σε αυτή την απόφαση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Από αύριο το πρωί στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνο όσοι κατευθύνονται προς και από την εργασία τους, η μετάβαση για ψώνια για τρόφιμα, στο φαρμακείο, όποιοι πηγαίνουν σε γιατρό, όποιοι πρέπει να φροντίσουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους που έχει ανάγκη, όποιοι βγαίνουν για άσκηση ανά δύο και όχι ομαδικά ή όποιοι βγάζουν βόλτα το κατοικίδιό τους».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους έντυπο, με το οποίο θα δηλώνουν πού πηγαίνουν, καθώς και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας»

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων», καθώς και όσοι μετακινούνται για να μεταβούν σε καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία ή το γιατρό.

 

 

Ο κάθε πολίτης που θα θέλει να κυκλοφορήσει θα πρέπει είτε να συμπληρώνει ένα έντυπο που θα κατεβάζει από το Διαδίκτυο για τους λόγους που κυκλοφορεί, είτε με μήνυμα sms στο 1330, είτε με ένα απλό χαρτί όπου ο καθένας θα αναγράφει την ώρα αναχώρησης από το σπίτι και το λόγο της εξόδου του.

Συνοψίζοντας λόγοι κυκλοφορίας που προβλέπονται είναι οι εξής: Μετακίνηση για εργασία, για αγορά καταναλωτικών αγαθών, για λόγους υγείας, για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία κατά μόνας ή ανά δύο ή για βόλτα κατοικίδιου, αλλά και για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία.

Η κυβέρνηση αναρτά απόψε το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Η φόρμα για τον εργοδότη, περιέχει ονοματεπώνυμο, της φέρει υποχρεωτικά ο εργαζόμενος προς και από τη δουλειά του.

Για την μετακίνηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Μία βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης κωδικοποιεί έξι λόγους:

Φαρμακείο ή γιατρό

Κατάστημα ( για είδη πρώτης ανάγκης)

Τράπεζα

Κίνηση για παροχή βοήθειας

Κίνηση σε τελετή

Μετάβαση για γονείς- επικοινωνία με ανηλίκους

Σωματική άσκηση/ έξοδος με με κατοικίδιο

Θα μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο σάιτ, δήλωση ή sms στο 13033 που αναγράφει έναν από τους 6 αριθμούς (αιτιολογία εξόδου), κενό και τη διεύθυνση κατοικίας του. Το sms είναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως απόκομμα αντί χαρτιού. Οι παραβάτες θα έχουν πρόστιμο 150 ευρώ.

94 νέα κρούσματα- 15 νεκροί στην Ελλάδα

Ενενήντα τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρας μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σε 624. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.

55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.

124 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 34 είναι διασωληνωμένοι.
Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.
Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο κορονοϊό είναι 15, καθώς δύο ακόμη άφησαν την τελευταία τους πνοή τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι 14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη.

19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Παράδειγμα εντύπου δήλωσης λόγου εξόδου από το σπίτι