Σχετικά με τις ανακοινωθείσες, από το υφυπουργείο Αθλητισμού, επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών για το 2020, η ΚΟΕ, ανακοινώνει:
“Με μεγάλη έκπληξη μας, χτες (3/6) γίναμε κοινωνοί των επιχορηγήσεων για το 2020, στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.
Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι, ο προϋπολογισμός της ΚΟΕ, σε σχέση με το 2019, είναι μειωμένος κατά 183.000 ευρώ, ή ποσοστό 8%.
Οι λόγοι δε της έκπληξης μας αυτής, είναι:
-
Τους προηγούμενους μήνες, πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση ότι για τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών θα ισχύσει, πλέον, νέο αξιοκρατικό, διαφανές, αντικειμενικό και με μετρήσιμους δείκτες, σύστημα αξιολόγησης, που αποτυπώνει την δραστηριότητα τους. Το γνωστό μας πλέον σύστημα “Χίλων”.
Με διαδικασίες του ίδιου του υφυπουργείου Αθλητισμού, στην αξιολόγηση αυτή η ΚΟΕ αναδείχτηκε ότι είναι η ΠΡΩΤΗ και με τη βούλα πια, Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία!!
Συνεπώς τίθεται το εύλογο ερώτημα. Η μείωση του προϋπολογισμού της για το 2020, για την ΠΡΩΤΗ δηλαδή Αθλητική Ομοσπονδία στη χώρα μας, συμβαδίζει άραγε με ότι προβλέπει το σύστημα “Χίλων”;
Αυτή η απορία μας γίνεται ακόμη πιο έντονη από τη στιγμή που διαπιστώνουμε ότι αρκετές Αθλητικές Ομοσπονδίες, χαμηλότερα και μακράν της ΚΟΕ στην αξιολόγηση του συστήματος “Χίλων”, έλαβαν αύξηση της επιχορήγησης τους!
-
Η Ομοσπονδια, στον προϋπολογισμό της για το 2020, που απέστειλε στην ΓΓΑ σύμφωνα με τον νόμο, τον περασμένο Οκτώβριο, περιελάμβανε ίδια έσοδα της συνολικού ύψους 1.150.000 ευρώ.
Με την πανδημία του covid – 19 και την οικονομική, εκτός των άλλων, καταστροφή των σωματείων μας που επέφερε, η ΚΟΕ στο πνεύμα της αλληλεγγύης να βοηθηθούν και να στηριχτούν στη δύσκολο αυτή περίοδο που διανύουμε, αποφάσισε (27/4) να τα απαλλάξει από την καταβολή παραβόλων κ.λπ, βάσει των οποίων βγαίνει το ως άνω ποσό των ιδίων εσόδων της.
Αυτή την οικονομική απώλεια της ΚΟΕ, προς όφελος των Σωματείων της, την υπολόγισε άραγε το Υφυπουργείο Αθλητισμού ως περαιτέρω απώλεια εσόδων της Ομοσπονδίας για το 2020; Όπως αποδεικνύεται φυσικά και όχι.
-
Λόγω της πανδημίας του covid – 19 και της ματαίωσης των συμμετοχών των Εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι βέβαιο ότι η ΚΟΕ θα απωλέσει ένα επί πλέον ποσό 200.000 ευρώ από τους χορηγούς της, ως αυτό φαίνεται στον κατατιθέντα προϋπολογισμό της στη ΓΓΑ για το 2020
Με τα πιο πάνω δεδομένα, η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΟΕ, κατά 183.000 ευρώ, ή 8%, είναι πολλαπλάσια αυτής για το 2020!
Ερωτούμε λοιπόν: Αυτή είναι η οικονομική αρωγή και στήριξη της Πολιτείας, προς την ΠΡΩΤΗ Αθλητική Ομοσπονδία της χώρας, όπως το σύστημα “Χίλων” απέδειξε;
Για όσους μάλιστα το αγνοούν, η ΚΟΕ, αναπτύσσει και καλλιεργεί έξι (6) Αθλήματα, από τα οποία τα πέντε (5) Ολυμπιακά, με 24 συνολικά Εθνικές Ομάδες τους, με πληθώρα διεθνών κι εσωτερικών διοργανώσεων.
Της αξίζει άραγε τέτοια αντιμετώπιση, σ’ ότι αφορά την οικονομική της επιβράβευση από την Πολιτεία;
Εν τέλει, αυτό που εμείς συμπεραίνουμε είναι ότι, οι ελπίδες μας πως επιτέλους θα υπήρχε στον Αθλητισμό αξιοκρατική και ίση μεταχείριση, με τον πολυδιαφημισμένο επικοινωνιακά σύστημα αξιολόγησης “Χίλων”, ήταν τελικά “φρούδες ελπίδες”!! …
Βελέντζας: Απουσιάζει η Πολιτεία και ανησυχώ»
Συμπληρώθηκαν τέσσερις εβδομάδες προπονήσεων για τους επίλεκτους κολυμβητές Απόστολο και Γιάννη Χρήστου. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Παναγιώτης Βελέντζας εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για τους ρυθμούς και το πλάνο επανένταξης των δύο σπουδαίων αυτών κολυμβητών και παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία αποτελούν το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού και βρίσκονται σε δύσκολη χρονική συγκυρία την επόμενη μέρα της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία.
«Ο Απόστολος και ο Γιάννης συμπλήρωσαν τέσσερις εβδομάδες προπονήσεων και όλα βαίνουν ικανοποιητικά. Υπάρχει ένα πλάνο επαναφοράς των πρωταθλητών σε καλή κατάσταση, αντοχή και επαφή με το νερό. Σιγά-σιγά θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν την πανδημία. Κυρίαρχος στόχος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί φέτος με διαφορετικό τρόπο, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση».
«Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των σωματείων που αποτελούν την κοιτίδα και το κύτταρο του αθλητισμού στη χώρα. Υπήρξαν εξαγγελίες της κυβέρνησης για την στήριξη των σωματείων, αλλά δεν βλέπω καμιά ενέργεια μέχρι στιγμής. Προτείνω άμεσα την οικονομική στήριξη του κράτους προς τα σωματεία και την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν οι σύλλογοι στα εθνικά και δημοτικά κολυμβητήρια. Πρέπει να γίνουν σημαντικές ρυθμίσεις. Τα σωματεία επαναλειτουργούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν άμεσα να έχουν στην διάθεσή τους όλα τα παιδιά που υπήρχαν στις ακαδημίες τους. Είναι αδύνατον να μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους εάν δεν διαφοροποιηθούν και μειωθούν τα ενοίκια που πληρώνουν στο κράτος και στους δήμους. Η επόμενη μέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρειάζεται άμεση στήριξη από την Πολιτεία».
Η απάντηση του Μαυρωτά
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, αναφορικά με την ανακοίνωση της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), όπου διατυπώνεται το ερώτημα «κατά πόσο συμβαδίζει η μείωση του ποσού επιχορήγησης με την πρωτιά στο σύστημα αξιολόγησης», αλλά και λοιπές αντίστοιχες ανακοινώσεις άλλων Ομοσπονδιών, έκανε την εξής δήλωση:
«Η απάντηση στην ανακοίνωση της ΚΟΕ –και όχι μόνο- είναι ότι η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών συμβαδίζει απόλυτα με την αξιολόγηση του συστήματος «ΧΙΛΩΝ» και για να είμαστε μάλιστα ακριβείς, είναι σε μερικές περιπτώσεις και λίγο παραπάνω, ως μερίδιο επί του συνόλου.
Η μείωση στο ποσό της επιχορήγησης της ΚΟΕ δεν είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Είναι απόρροια ότι το 2020 δεν μοιράζεται επιπλέον στις ομοσπονδίες το ποσό των 2.300.000 από τα πριμ των Πρωταθλητών και των προπονητών τους, για τις μεγάλες αθλητικές τους διακρίσεις, όπως καταχρηστικά συνέβη πέρσι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.
Τα ποσά των πριμ των διακριθέντων Πρωταθλητών και προπονητών θα διατεθούν σε αυτούς, όπως οφείλονται και δεν πηγαίνουν ως επιχορήγηση στις ομοσπονδίες. Συνέπεια; Οι επιχορηγήσεις να παρουσιάζονται (πλασματικά) ως μειωμένες κατά 11,27% στο σύνολό τους…
Επιπλέον, στις 19/2/2020, όταν παρουσιάστηκε το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» στους εκπροσώπους όλων των Ομοσπονδιών, κάναμε απολύτως σαφή τα ποσοστά στα οποία κινούνταν βάσει της αξιολόγησης η κάθε Ομοσπονδία, επί του συνολικού προϋπολογισμού για τις Ολυμπιακές, Μη Ολυμπιακές και Παραολυμπιακές Ομοσπονδίες.
Για την ΚΟΕ, λοιπόν, το ποσοστό αυτό ήταν 13,3% επί του συνόλου των Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Η ΚΟΕ, τελικά, εισπράττει το 13,8% επί του συνόλου!
Αν μάλιστα, προσθέσουμε και το ποσό των 177.000 ευρώ, που καταβλήθηκε στην ΚΟΕ από τη ΓΓΑ για τα προγράμματα κολύμβησης του υπουργείου Παιδείας και τελικά δεν ξοδεύτηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά συμψηφίστηκε, η ποσοστιαία αναλογία της ΚΟΕ πηγαίνει στο 14,7%.
Άρα, ότι παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην ημερίδα του «ΧΙΛΩΝ», αυτό ίσχυσε για την Κολυμβητική Ομοσπονδία και μάλιστα λίγο αυξημένα.
Για παράδειγμα, η κατάσταση των μεριδίων κατανομής της επιχορήγησης σε ορισμένες Ομοσπονδίες έχει ως εξής, συγκριτικά με την ήδη γνωστή κατανομή που είχε προκύψει από την αξιολόγηση με το σύστημα «ΧΙΛΩΝ» και είχε παρουσιαστεί στις 19/2/2020:
Ενδεικτικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ» (19/2/2020) Τελικό Μερίδιο «ΧΙΛΩΝ»
ΣΕΓΑΣ 17,8% 17,8%
ΚΟΕ 13,3% 13,8%
ΕΟΚ 11,5% 11,9%
ΕΟΠΕ 8,3% 8,3%
ΕΓΟ 6,1% 6,4%
ΟΧΕ 4,6% 4,9%
Συνεπώς, δεν καταλαβαίνουμε την «έκπληξη» κάποιων Ομοσπονδιών, όταν τα μερίδιά τους επί της επιχορήγησης που προέκυψαν από την διαφανή αξιολόγηση του συστήματος «ΧΙΛΩΝ», ήταν ήδη γνωστά από τον Φεβρουάριο.
Κλείνοντας, η μείωση της αγωνιστικής δραστηριότητας, η ματαίωση ταξιδιών για συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις, η έγκαιρη ένταξη στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας και η απ’ ευθείας ενίσχυση των Σωματείων, που επίκειται, μαζί με άλλες έμμεσες πρωτοβουλίες στήριξης, υπερκαλύπτουν τις όποιες απώλειες της επιχορήγησης».