Δύο χρόνια αποκλεισμός για Μάντσεστερ Σίτι από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσειος

Μεγάλη «βόμβα» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έριξε η UEFA αναφορικά με παραβιάσεις των κανονισμών περί Financial Fair Play.

Στο στόχαστρο τους τελευταίους μήνες βρισκόταν η Μάντσεστερ Σίτι και πράγματι οι «πολίτες» είναι αυτοί που βλέπουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, καθώς οι πρωταθλητές Αγγλίας τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό δύο ετών από το Champions League, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2020-21 και παράλληλα επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η Μάντσεστερ Σίτι κρίθηκε ένοχη από την Πειθαρχική Επιτροπή του Financial Fair Play, καθώς προσκόμισε «φουσκωμένα» οικονομικά στοιχεία για τα έσοδά της κατά τον έλεγχο του FFP. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε ήδη σε εξέλιξη έρευνα για τα οικονομικά των «πολιτών», μέσω e-mail και έγγραφων που είχε αποκαλύψει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν αυτός που χρηματοδοτούσε την μεγάλη χορηγία «ETIHAD» ύψους 80 εκατ. ευρώ, άρα δεν υπήρχαν ουσιαστικά έσοδα, αλλά απ’ ευθείας χρηματοδότηση από τον επιχειρηματία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα, μόλις τα 9,5 εκατ. ευρώ της χορηγίας για τη σεζόν 2015-16 έρχονταν από την «ETIHAD», ενώ τα υπόλοιπα αποτελούσαν χρηματοδότηση από την οικογένεια Μανσούρ, «ABU DHABI UNITED GROUP».

«Θα προσφύγουμε άμεσα στο CAS»

Την απογοήτευσή της εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης η Μάντσεστερ Σίτι για την τιμωρία που της επέβαλε η UEFA, ωστόσο αναφέρεται πως δεν υπάρχει η παραμικρή έκπληξη στο στρατόπεδο της ομάδας. Η ανακοίνωση:

«Η Μάνστεστερ Σίτι είναι απογοητευμένη, αλλά όχι έκπληκτη από τη σημερινή ανακοίνωση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της UEFA. Ο Σύλλογος πάντα περίμενε ότι η τελευταία ανάγκη θα ήταν η αναζήτηση ενός ανεξάρτητου σώματους και μιας διαδικασίας που θα εξετάσει αμερόληπτα το περιεκτικά και αδιάσειστα στοιχεία της θέσης του.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Επικεφαλής Ερευνών της UEFA είχε δημόσια προέβλεψε το αποτέλεσμα και τις κυρώσεις που ήθελε να επιβληθούν στην Μάντσεστερ Σίτι, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα. Η επακόλουθη προβληματική και διαρκής διαρροή της διαδικασίας της UEFA που επέβλεψε ο ίδιος σήμαινε ότι υπήρχαν λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έφερνε.

Ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στο Πειθαρχικό Όργανο της UEFA, διαμαρτυρία που έχει επικυρωθεί από το CAS. Με απλά λόγια, αυτή είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε από την UEFA, εκτελέστηκε από την UEFA και κρίθηκε από την UEFA. Τώρα που τελείωσε αυτή η διαδικασία, ο Σύλλογος θα επιδιώξει μια αμερόληπτη απόφαση το συντομότερο δυνατόν και ως εκ τούτου θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες με το CAS».

ΠΗΓΕΣ Sportfm και Sport24

Γι` αυτό τιμωρήθηκε

Η τιμωρία «μαμούθ» που επέβαλλε το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της UEFA στη Μάντσεστερ Σίτι (διετής αποκλεισμός από τα Κύπελλα Ευρώπης και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ) για σοβαρές παραβάσεις του FFP, έπεσε σαν… κεραυνός σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, λίγα 24ωρα πριν από την επανέναρξη των «16» του Champions League, όπου δεσπόζει το ζευγάρι των «πολιτών» κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η περσινή νταμπλούχος Αγγλίας προανήγγειλε πως θα καταθέσει έφεση στο CAS, ωστόσο οι κατηγορίες που τη βαραίνουν, μετά την έρευνα του αρμόδιου τμήματος του CFCB, είναι πολύ σοβαρές. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος (και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Ιβ Λετέρμ, είχε προτείνει από τον περασμένο Μάιο την τιμωρία της Σίτι και την παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του δικαστικού σώματος του CFCB.

Η έρευνα της UEFA ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2019, μετά από αντίστοιχη έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» τον Νοέμβριο του 2018 (που διέρρευσε αργότερα και στα Football Leaks), σύμφωνα με την οποία η Μάντσεστερ Σίτι προσκόμισε «φουσκωμένα» και παραποιημένα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδά της, κατά τον έλεγχο του FFP.

Με βάση τα στοιχεία που διέρρευσαν, ο ιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας, Σεΐχης του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, ήταν εκείνος που ουσιαστικά χρηματοδοτούσε την κεντρική χορηγία της «Etihad» κι ως εκ τούτου, δεν υπήρχαν επί της ουσίας έσοδα (επί του ποσοστού που επιβάλουν οι κανονισμοί του FFP), αλλά απευθείας χρηματοδότηση από τον πανίσχυρο Άραβα επιχειρηματία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα έγγραφα, από τη χορηγία 81,2 εκατ. ευρώ της περιόδου 2015-16 (για τη φανέλα, το γήπεδο και την ακαδημία της ομάδας), μόλις τα 9,6 εκατ. ευρώ προήλθαν από την «Etihad» και τα υπόλοιπα ήταν απευθείας χρηματοδότηση μέσω του «Abu Dhabi United Group», το οποίο ανήκει στην οικογένεια Μανσούρ και κατέχει το 77% των μετοχών του συλλόγου.

Στην εν λόγω έρευνα του «Der Spiegel», ένα απο τα βασικά έγγραφα που στοιχειοθέτησαν την υπόθεση, ήταν το email του οικονομικού διευθυντή της Μάντσεστερ Σίτι, Χόρχε Τσουμίγιας, το οποίο είχε επιβεβαιώσει τους παραπάνω αριθμούς, αναφέροντας «παρακαλώ σημειώστε πως από τα 67,5 εκατ. λίρες (σ.σ. 81,2 εκατ. ευρώ), μόνο τα 8 εκατ. λίρες (9,6 εκατ. ευρώ) προέρχονται από την «Etihad»». Το γερμανικό περιοδικό μάλιστα, ανέφερε στο δημοσίευμα του 2018, πως μέχρι το 2012 ο αγγλικός σύλλογος είχε επενδύσει με αυτή τη «διαδρομή», το ποσό των 127,5 εκατ. λιρών (153,5 εκατ. ευρώ) στα ταμεία του συλλόγου.

Η διοίκηση της Σίτι είχε αντιδράσει μετά από το γερμανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία εχθρική προς εμάς διαδικασία, η οποία ωστόσο αγνοεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο, αδιάσειστων αποδεικτικών στοιχείων».

Μετά τη σημερινή «καμπάνα», τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια στην UEFA, φτάνουν πλέον τα 60 εκατ. ευρώ. Τα 20 εξ αυτών τα πλήρωσε το 2014, ξανά για παραβάσεις των κανονισμών του FFP.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ www.amna.gr