ΕΟΚ σε Αυγενάκη-«Με την απόφασή σας στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πάνω από 500 σωματεία»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης απάντησε με επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με όσους θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας πως διαφωνεί κάθετα για τον τρόπο και χρόνο τέλεσης των εκλογών.

Αναλυτικά την επίσημη επιστολή-απάντηση της ΕΟΚ:

«Εύλογες απορίες μας προκάλεσε η κοινοποίηση στην Ομοσπονδία της απόφασης, που σημειωτέον υπογράφεται από μία υπάλληλο της ΓΓΑ, περί μη επικύρωσης του καταλόγου των σωματείων μελών που εμπρόθεσμα σας κοινοποίησε η ΕΟΚ.

Το Δ.Σ της ΕΟΚ διαφωνεί με την απόφαση περί μη επικύρωσης του καταλόγου των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας, που εμπρόθεσμα σας έχει αποστείλει. Με την απόφασή σας αυτή στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι πάνω από 500 αθλητικά σωματεία που έχουν πολυετή ιστορική διαδρομή στο άθλημα, με συνεχή αγωνιστική συμμετοχή στους επίσημους αγωνιστικούς θεσμούς της ΕΟΚ και των Αθλητικών Ενώσεων, τα οποία με την δημιουργική αθλητική τους δραστηριότητα έχουν αναδείξει καλαθοσφαιριστές που συμμετέχουν σε όλες τις Εθνικές ομάδες και έχουν συμβάλλει στην καταξίωση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης ως πρωταγωνιστική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΕΠΙΣΗΜΟ κατάλογο της FIBA κατέχουμε την 6η θέση στο Παγκόσμιο μπάσκετ και 3η στο Ευρωπαικό.

Σημειωτέον ότι η μη ολοκλήρωση της εγγραφής των παραπάνω σωματείων στο Μητρώο οφείλεται πρωτίστως στην δυσχέρεια συλλόγης εγγράφων λόγω του lockdown, γεγονός που έχετε και εσείς αποδεχθεί παρατείνοντας την σχετική προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Η κρίση περί της νομιμότητας αλλά και του ηθικού χαρακτήρα αυτής της απόφασής σας επαφίεται στα εκατοντάδες ενεργά αθλητικά σωματεία της ομοσπονδίας και γενικότερα στο αθλητικό κίνημα.

Παρά ταύτα και για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε σκοπιμότητα για την διασάλευση της ομαλής διεξαγωγής της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της ΕΟΚ της 28ης Μαρτίου 2021, αναμένουμε την αποστολή από την ΓΓΑ του αναμορφωμένου καταλόγου των αθλητικών σωματείων, που έχουν ενταχθεί στο σχετικό Μητρώο της ΓΓΑ που τηρείται από αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 14 της παρ.6 του ν.2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει.

Με την ευκαιρία, προκειμένου να προβείτε στην αναμόρφωση του εν λόγω καταλόγου, αποστέλλουμε συνημμένα, σύμφωνα με την έρευνά μας στο τηρούμενο από την ΓΓΑ ηλεκτρονικό μητρώο όπως αυτό έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα σωματεία, που έχουν εγγραφεί από τις υπηρεσίες σε αυτό.

Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά ότι έχει παραβιαστεί κατάφωρα ρητή διάταξη του ν.2725/1999, η οποία δεν έχει καταργηθεί ούτε με την δική σας τροποποίηση, που προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες στις Αθλητικές Ομοσπονδίες διεξάγονται εντός τετραμήνου μετά την ΤΕΛΕΣΗ των Ολυμπιακών Αγώνων, που ως γνωστόν θα διεξαθχούν τον Ιούλιο του 2021».

Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, ενημερώθηκε η ΕΟΚ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ότι δεν επικυρώνεται ο εκλογικός κατάλογος που είχε αποστείλει από τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου (σωματεία εγγεγραμμένα στο Μητρώο, με αθλητική αναγνώριση και ενεργή δράση).

 Η ΕΟΚ είχε στείλει όσα σωματεία είναι ενεργά και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα και αμέσως ενημερώθηκε από την ΓΓΑ ότι θα έπρεπε να της δώσει τον σωστό εκλογικό κατάλογο, ώστε να είναι σύννομη και να μπορεί να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε κόλλημα.

Αυτό, λοιπόν, δεν συνέβη και ως εκ τούτου  η ΓΓΑ ενημέρωσε την Ομοσπονδία με υπογραφή της προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης Αθλητισμού, Ιωάννας Μωραΐτη. «Αποφασίζουμε την μη επικύρωση του αποσταλθέντος από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, πίνακα σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της 28ης/3/2021, λόγω του ότι σύμφωνα με τον Ν.4726/2020 και την υπ΄αριθμ. ΥΠΠΟΑ/598899/27-10-2020 διευκρινιστική εγκύκλιό, ο προαναφερόμενος πίνακας δε συνιστά έγκυρο και αποδεκτό πίνακα σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στην Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας».