Επίσκεψη στον Δήμαρχο ο Χρήστος Παπανικολάου

Μια τιμητική επίσκεψη δέχθηκε σήμερα το πρωί, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Ο τρικαλινός παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα επί κοντώ, ο τιμηθείς με το χρυσό μετάλλιο της πόλης, Χρήστος Παπανικολάου, βρέθηκε στα Τρίκαλα και επισκέφθηκε τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Παρόντων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Λάππα και του αντιδημάρχου κ. Κ. Ψύχου, ο κ. Παπανικολάου εξέθεσε τη δράση που ο ίδιος δημιούργησε με διατροφολογικό τμήμα στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Συγκεκριμένα, παρουσίασε στόχους, προοπτικές, τρόπο λειτουργίας και οφέλη στους πολίτες και την υγεία τους, σε συνδυασμό με την άνοδο της διατροφολογίας. Ο Δήμαρχος και ο ολυμπιονίκης συζήτησαν όρους και προϋποθέσεις για παρόμοια δράση και στον Δήμο Τρικκαίων.

Ποιος είναι ο Χρήστος Παπανικολάου

 

Ο Χρήστος Παπανικολάου (Τρίκαλα, 25 Νοεμβρίου 1941) είναι Έλληνας παλαίμαχος αθλητής του άλματος επί κοντώ, 4ος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Μεξικού το 1968. Μετά την αθλητική του σταδιοδρομία απασχολήθηκε ως προπονητής και συγγραφέας.

Ξεκίνησε από τον Γ.Σ. Τρικάλων, ενώ αργότερα εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό. Κυριάρχησε στο άθλημά του για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα όπου ήταν 13 φορές Πανελληνιονίκης (από το 1961 έως το 1977 με κάποια διαλείμματα), αλλά και στο εξωτερικό, με οκτώ Βαλκανικούς τίτλους, δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες το 1967 και το 1971 και ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 1966.

Το 1964 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον πίνακα των πανελληνίων ρεκόρ, όταν στις 26 Ιουλίου κατέρριψε στο Κάιρο το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 4.73 μ.[1]. Στις 3 Ιουνίου του 1965, στην Αθήνα, ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4,92 μ.[2].

Τον Χρήστο Παπανικολάου συνοδεύει ένας μύθος. Ότι ποτέ δεν διακρίθηκε σε σημαντικούς αγώνες. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η διεθνής του σταδιοδρομία ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1966, τη χρονιά κατά την οποία ο μεγάλος επικοντιστής άρχισε σιγά-σιγά ν’ ανεβαίνει προς την κορυφή του κόσμου, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης με 5,05 μ. κάνοντας ταυτόχρονα και πανελλήνιο ρεκόρ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο μεγάλος και «αιώνιος» αντίπαλός του, Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ, που πήδηξε 5,10 μ. Ξεπέρασε, όμως, σπουδαίους άλτες, όπως ο Γάλλος Ερβέ ντ’Ανκός και ο Ιταλός Ρενάτο Ντιονίζι[3]. Την ίδια χρονιά, στους Βαλκανικούς αγώνες στίβου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο (5 μ.).

Τον Αύγουστο του 1967, στο Νέο Φάληρο, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Νίκησε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας και στις 16 Οκτωβρίου του 1968, στην Πόλη του Μεξικού, κατέρριψε το ευρωπαϊκό και πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 5,35 μ.[4]. Το 1969, στους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου που διεξήχθησαν στη Σόφια, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με άλμα 5,25 μ.[5].

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού έχασε το χάλκινο μετάλλιο από τον Ανατολικογερμανό Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που ξεπέρασε το 5.40, αλλά απέδειξε την παγκόσμια κλάση του δύο χρόνια αργότερα, όταν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.49 μ. στις 24 Οκτωβρίου 1970 στην Αθήνα.

Ο Χρήστος Παπανικολάου ανακηρύχτηκε αθλητής της χρονιάς το 1965, 1966, 1967, 1968 και 1970. Στη συνέχεια, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.