Φοβερή Στεφανίδη και ασημένιο μετάλλιο με 4,75 μ

Η ενέργεια της, το πάθος της, ο τρόπος που προκαλεί τον εαυτό της να προσπαθήσει για το καλύτερο είναι και ορισμένοι από τους λόγους που την έχουν φέρει σήμερα μέχρι εδώ και την έχουν αναδείξει μια από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών. Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν σήμερα δεύτερη στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου με 4,75 μ. και κατέκτησε το τέταρτο μετάλλιο της στη διοργάνωση κάτι που λίγοι αθλητές και αθλήτριες έχουν πετύχει στο πέρασμα στο χώρο, και καμία μέχρι σήμερα στο επί κοντώ. Η αθλήτρια ξεκίνησε τον αγώνα της με έγκυρο άλμα στα 4,40 μ., πέρασε με την πρώτη τα 4,55 μ., αλλά και τα 4,65 μ. σε ένα κομβικό σημείο του αγώνα, στο οποίο έδειχνε να έχει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που απαιτούνταν κι έπειτα με την πρώτη τα 4,70 μ. και 4,75 μέτρα.

Η Στεφανίδη, η οποία είναι και η κάτοχος του ρεκόρ αγώνων, μετείχε για πέμπτη φορά στην καριέρα της σε τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι έκανε τέσσερα τα μετάλλια της. Το 2014 ήταν δεύτερη, το 2016 και το 2018 ήταν νικήτρια. Παράλληλα επέστρεψε στο βάθρο των νικητριών μιας μεγάλης διοργάνωσης, αφού το προηγούμενο μετάλλιο της, ήταν το χάλκινο το 2019 στη Ντόχα. Η αθλήτρια τoυ Μίτσελ Κρίερ βρίσκεται στην κορυφή του αγωνίσματος από το 2014 κι έχει πλέον στην κατοχή της 11 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.

Ο αγώνας στο επί κοντώ ήταν πολύ καλός, αφού τρεις αθλήτριες πέρασαν πάνω από τα 4,75 μ., σε μια χρονιά, όπου το ευρωπαϊκό επί κοντώ κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και η Τίνα Σούτει ήταν η μόνη που μέχρι πριν τον αγώνα είχε υπερβεί τα 4,80 μέτρα.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Μούρτο (Νορβηγία) που έκανε την μεγάλη ανατροπή και πέρασε τα 4,85 μ. και ισοφάρισε το ρεκόρ αγώνων της Στεφανίδη.

Η Τίνα Σούτει ήταν χάλκινη με 4,75 μ., αφού στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα 4,80 μέτρα, ωστόσο αγωνίστηκε με χτύπημα στο χέρι. Η Στεφανίδη μετά την πρώτη χαμένη προσπάθεια στα 4,80 μ. επέλεξε να συνεχίσει στα 4,85 μ., όπου είχε καλά άλματα, όμως, ο πήχης δεν της έκανε το χατίρι.

Η εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου είχε και πάλι ελληνικό χρώμα, αφού τα μέλη της αποστολής έδωσαν το παρών και ενίσχυσαν την προσπάθεια της συναθλήτριας τους.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συγχαίρουν την Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και τον προπονητή της Μίτσελ Κρίερ, για τη σπουδαία αυτή επιτυχία.

Ένα ασημένιο μετάλλιο, μια σειρά από μαθήματα που η ίδια έχει διδάξει αρκετές φορές στους άλλους, αλλά και η αυτοπεποίθηση πως η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο ΄καλή για εκείνη κέρδισε σήμερα η Κατερίνα Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντω. Η αθλήτρια δε σταμάτησε να χαμογελά μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου. Και πως να μην χαμογελά. Επέστρεψε στο βάθρο για πρώτη φορά μετά το 2019 και το έκανε με ένα άλμα στα 4,75 μ., που ήταν φετινό της ρεκόρ σε έναν από τους καλύτερους αγώνες της τα τελευταία δύο χρόνια.

“Είμαι πολύ ευχαριστημένη, η Μούρτο μου χάλασε το σερί των χρυσών, ωστόσο πήδησε πολύ καλά σήμερα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη, θα ήθελα να μην έχει περάσει η Μούρτο με την πρώτη το 4,80 μ. ώστε να έχω τουλάχιστον μία ακόμη ευκαιρία σε αυτό το ύψος, καθώς θεωρώ πως σήμερα ήμουν για αυτή την προσπάθεια. Με ικανοποιεί, όμω, ότι έκανα και καλά άλματα στα 4,85 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ ευχαριστημένη καθώς κατάφερα να φτάσω μέχρι το 4,70 μ. με την πρώτη προσπάθεια και να περάσω και τα 4,75 μ. κάτι δεν το έχω κάνει ποτέ μέχρι σήμερα φέτος. Αν είχε χειρότερες συνθήκες σήμερα ίσως να είχα την ευκαιρία να είμαι εγώ αυτή που θα ήμουν στο χρυσό, καθώς θεωρώ πως στις δύσκολες συνθήκες πάντα έχω πλεονέκτημα.
Είμαι χαρούμενη όμως και για την Μούρτο, γιατί είναι μια κοπέλα που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων – σε αγώνα στη Γερμανία – και έπειτα έκανε μια μεγάλη κοιλιά”, είπε η αθλήτρια στη μεικτή ζώνη του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου.

Η Στεφανίδη τα δύο προηγούμενα χρόνια για διάφορούς λίγους δεν κατάφερε να προσεγγίσει το βάθρο μεγάλων διοργανώσεων, έστω κι αν έφτασε πολύ κοντά σε αυτό.
“Σήμερα ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά και από θέμα κονταριών, αλλά και ψυχολογικά. Σήμερα έμπαινε και έκανα άλμα, χωρίς να σκέφτομαι πολλά. Όλα ξεκίνησαν με ένα ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ζυρίχη. Ίσως αυτός ο αγώνας σήμερα να είναι μια επανεκκίνηση για εμένα. Όταν ξεκινήσαμε φέτος με ρώτησε ο Μιτς, ποιος είναι ο στόχος σου για φέτος, και του είπα να μην πονάει. Κι έτσι έγινε, κάναμε την προπόνηση που έπρεπε για να μην πονάω. Ήταν η σωστή χρονιά να κάνουμε κάτι πιο ήρεμο. Το μόνο κακό ήταν ότι με επηρέασε λίγο ψυχολογικά, γιατί σωματικά ήμουν λίγο πιο χαμηλά. Πλέον είναι ξεκάθαρο για εμένα πως είμαι όσο καλά ήμουν και τις προηγούμενες χρονιές και θα πρέπει να κάνω ένα 4,80 μ. στους επόμενους αγώνες.

Η έμπειρη αθλήτρια παρότι βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζει να παίρνει μαθήματα που θα την πηγαίνουν μπροστά και θα την βοηθούν να γίνεται καλύτερη. Αυτά τα μαθήματα θα κρατήσει ως σημαντική ανάμνηση από αυτή τη διοργάνωση.

“Από αυτή τη διοργάνωση θα μου μείνει ότι πήρα πολλά μαθήματα από άλλους αθλητές, που αγωνίστηκαν πριν από εμένα. Ο Τσιάμης μου είπε προχθές πως αντί να σκέφτεται τι πρέπει να κάνει μέσα στον αγώνα, σκεφτόταν τον αέρα. Είπα, μάθημα νο1, γιατί το έκανα κι εγώ στον προκριματικό. Πρέπει να μπω και να σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω εγώ στο επί κοντώ, όχι τον αέρα. Χθες η Χρυσούλα, που δεν πήγε όσο καλά ήθελε, μου είπε δεν το ευχαριστήθηκε και σκέφτηκα πως κάποιες φορές το κάνω κι εγώ αυτό. Και είπα στον εαυτό μου, θα μπω και θα το ευχαριστηθώ. Γιατί σε όσα πρωταθλήματα δεν το έζησα δεν έχω πάει καλά. Σήμερα το ευχαριστήθηκα από την αρχή. Αυτό που έκανα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους πέντε πόντους που είναι το φετινό μου ρεκόρ.