Γ. Λουλές: » Αν πω σε έναν πρόεδρο ανδρικής ομάδας ότι θέλω αναλυτή , αθλητικό ψυχολόγο , θα με περάσει για τρελό»

Στην εκπομπή »Ώρα Ελλάδος» της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, με τον Νίκο Αγγελίδη μίλησε ο προπονητής της γυναικείας ομάδας των Τρικάλων,  Γιώργος Λουλές για τις επιτυχίες του Τρικαλινού γυναικείου ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Λουλές, είπε πράγματα αυτονόητα για το σύγχρονο ποδόσφαιρο , τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται στον χώρο του ανδρικού ποδοσφαίρου και ήταν εξαιρετικός στις δηλώσεις του.  

(Εμείς αξίζει να σημειώσουμε και να ξέρει ο κόσμος, ότι ο Γιώργος Λουλές λόγω του χαρακτήρα του και της φιλοσοφίας που τον διέπει, εδώ και 8 χρόνια αρνείται να πάρει έστω και ένα ευρώ από τον σύλλογο των Τρικάλων και προσφέρει εθελοντικά τις επιστημονικές του υπηρεσίες και την στήριξή του  στα κορίτσια και στην ομάδα με μεγάλη όμως επαγγελματική ευθύνη , συνέπεια και ταπεινότητα).

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

» Είχαμε αρχικά την μεγάλη ομάδα που παίζει στην Α Εθνική και δημιουργήσαμε και τις Νέες Τρικάλων. Ήρθε μια καλή φουρνιά παιδιών και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναπτύξαμε ένα πρότζεκτ πάνω σε αυτά τα παιδιά. Οπότε εδώ και πέντε χρόνια χτίζαμε αυτή την ομάδα που έφτασε εδώ που έφτασε. Σε μια συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, με τα παιδιά να παρακολουθούνται από αθλητικούς ψυχολόγους, από εργοφυσιολόγους, καθηγητές φυσικής αγωγής, με ότι ιδέα παιδαγωγική κοντά στον αθλητισμό είχαμε, φτιάξαμε αυτήν την ομάδα, πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα και έτσι δημιουργήθηκε και έφτασε σήμερα εδώ που έφτασε.»

Δεν τα λέτε αυτά και σε αυτούς της Σούπερ Λιγκ; Μας κάνει εντύπωση που μιλήσατε για πρότζεκτ

«Όταν έχεις παιδιά και είναι ερασιτέχνες πρέπει να τους δώσεις ότι καλό μπορείς. Η δική μας η δουλειά είναι όπως ενός γιατρού. Δηλαδή δεν χρειάζονται βραβεύσεις, κάνουμε απλά την δουλειά μας και προσπαθούμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε και όσο πιο σωστά γίνεται. Από κει και πέρα θέλαμε τα παιδιά να μπούνε σε σωστές βάσεις γιατί θέλουμε να αλλάξουμε και τη νοοτροπία που επικρατεί στο γήπεδο, στο γυναικείο τουλάχιστον που είναι πρόσφορο το έδαφος αυτή την στιγμή. Γιατί το ξέρω πολύ καλά ότι στο ανδρικό δεν είναι το ίδιο εύκολο , να πάω σε έναν πρόεδρο και να του πω ότι θέλω έναν αναλυτή να μου κάνει βιντεοανάλυση, θέλω έναν αθλητικό ψυχολόγο , θέλω όλα αυτά γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα με περάσει για τρελό καθώς είναι πράγματα που δεν έχει ακούσει. Οπότε πρώτα απ΄ όλα θέλουν εκπαίδευση οι διοικήσεις και όχι οι προπονητές. Κατ΄ επέκταση να πούμε οι προπονητές για να δουν ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, έχει προχωρήσει και μετά όλα τα άλλα.Εμείς αυτό το καταφέραμε με τα παιδιά, με φοιτητές των ΤΕΦΑΑ να έρχονται να αναπτύσσουν τους ικανότητές τους, να βοηθάνε τα κορίτσια, να τους βοηθάμε και μεις, να παίρνουν, να δίνουν πράγματα και έτσι βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα, χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόμαστε. Με τα εργομετρικά τους, με ότι καλύτερο μπορούμε να τους δώσουμε.»

Μας κάνει φοβερή εντύπωση. Μας περιγράφετε ένα πλάνο που δεν υπάρχει ούτε σε υποδομές επαγγελματικής ομάδας. Όλο αυτό εντάσσεται και σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου;

» Είναι αλήθεια αυτό. Καταρχήν να σας πω ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει μια αλματώδη πρόοδο. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ΄ ότι ήταν πριν κάποια χρόνια. Περισσότερο γίνεται αυτό γιατί εξελιχθήκαμε και μεις.Σαν γονείς και σαν προπονητές.Αλλά και τα ίδια τα κορίτσια εξελίχθηκαν στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο όπως και κάθε τι στον αθλητισμό προχωράει και πρέπει να συμπεριλαμβάνει μέσα καινούργιες μεθόδους, από παιδαγωγικές μέχρι προσανατολισμό στον ίδιο τον αθλητή, πρέπει να έχει άλλα πράγματα, άλλα στοιχεία που είναι μακρυά από αυτά τα σκηνικά που έχουμε ζήσει , όπως διαιτητές ή παρασκήνιο ή οτιδήποτε . Είναι σημαντικό επίσης που μια κοπέλα συμμετέχει σε μια διοίκηση που δεν την πιέζει για αποτελέσματα, για ανόδους ούτε τίποτα τέτοια πράγματα.»

Πόσο εύκολο είναι να προπονείς μικρές κοπέλες;

«Καταρχήν είναι δύσκολο να προσελκύσεις κορίτσια στο ποδόσφαιρο. Όχι ότι τα κορίτσια δεν αγαπάνε το ποδόσφαιρο, το ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα παιδιά αγαπάνε τον αθλητισμό και όλα τα σπορ. Εδώ πρέπει να σπάσεις στερεότυπα. Του τύπου ότι αν είσαι κορίτσι και παίξεις ποδόσφαιρο θα στραβώσουν τα πόδια σου ,που δεν ισχύουν αυτά μέχρι του ότι η κόρη μου να παίξει ποδόσφαιρο είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Πρέπει να καταλάβετε ότι αν ένα κορίτσι πάει να σπάσει τα ταμπού και πει εγώ θα πάω να παίξω ποδόσφαιρο, σημαίνει ότι το αγαπάει τόσο πολύ που δεν την ενδιαφέρει οτιδήποτε άλλο. Άρα τα κορίτσια όταν έρχονται είναι αποφασισμένα και θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Οπότε σαν προπονητής η δουλειά μου είναι πιο εύκολη. Γιατί απέναντι μου έχω αθλήτριες που όχι απλά ήρθαν να περάσουν την ώρα τους, ήρθαν να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Αν αρχίσουν από μικρή ηλικία μπορώ να σας πω ότι όχι μόνο οι ικανότητές τους είναι εφάμιλλες των αγοριών αν εξαιρέσουμε την δύναμη και την ταχύτητα που από άποψη φυσιολογίας διαφέρουν, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα . Αν δείτε ένα βίντεο σε μεγάλο γήπεδο που παίζουν τα κορίτσια, θα καταλάβετε ότι είναι ένα θέαμα άκρως ελκυστικό. Και αυτό συμβαίνει πράγματι. Από κει και πέρα εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις γιατί όσο πιο μικρός ξεκινάς (τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν κορίτσια στα 16-17 όπου εκεί δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά πράγματα) τόσο καλύτερα. Όπως είναι και η οδηγία της Ουέφα, ξεκινάμε από μικρές ηλικίες, την τεχνική, την τακτική ομαδική και ατομική και φτάσουν σε ένα επίπεδο να έχουνε τις βάσεις ώστε να φτάσουν να είναι ολοκληρωμένες αθλήτριες για να παίξουν στις πρώτες ομάδες των γυναικών.»

Ποιες είναι οι βασικές ιδιαιτερότητες του γυναικείου ποδοσφαίρου συγκριτικά με το ανδρικό;

» Έχει διαφορά στην ταχύτητα και στην δύναμη όπως σας είπα και αυτό είναι καθαρά από άποψη φυσιολογίας. Από κει και πέρα, να ξέρετε ότι οι γυναίκες είναι εκπληκτικές τεχνίτριες, βλέπεις πράγματα που μπορεί να μην δεις και στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Αν δεις έναν αγώνα γυναικείου πρωταθλήματος θα φύγεις ικανοποιημένος. Δεν υπάρχει και αυτό το στοιχείο του παρασκηνίου και όλα αυτά και νομίζω ότι είναι πιο αγνό και αρχίζει και τραβάει και κόσμο . Ακόμη δεν είναι τελειοποιημένοι στο γυναικείο οι αυτοματισμοί και όλα αυτά και υπάρχει ακόμη το αναπάντεχο. Αυτό που λέμε συνήθως η άγρια ομορφιά.»

Οι γονείς έρχονται τώρα στο γήπεδο; Βλέπουν τα κορίτσια τους; H τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της γυναικείας ομάδας και των Νέων;

» Επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε μια υπέροχη τοπική κοινωνία η οποία μας βοηθάει όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Έχουμε έναν Δήμαρχο ο οποίος ήταν στο πλευρό μας από την πρώτη μέρα όπως και ο προηγούμενος Δήμαρχος. Το ίδιο και η περιφέρεια , το ίδιο όλοι οι άνθρωποι στα Τρίκαλα. Το έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ίδια την ομάδα. Σε σχέση με άλλες πόλεις μπορώ να σας πω ότι είμαι προνομιούχος και τυχερός που δουλεύω στα Τρίκαλα. Μόνο τις εικόνες από τον τελικό να δείτε πόσοι άνθρωποι ταξίδεψαν για να έρθουν να δουν τις μικρές θα καταλάβετε τι συμβαίνει. Και η μεγάλη ομάδα παίζει με πολύ κόσμο. Οι Τρικαλινοί έχουν αγάπη στον αθλητισμό και στις τέχνες και αυτό μπορείτε να το δείτε έμπρακτα αν επισκεφθείτε τα Τρίκαλα θα το καταλάβετε. Δεν θα μπορούσα να έχω κανένα παράπονο , είναι όλοι δίπλα μας και μας βοηθάνε.»

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

» Θα υπάρξει μια μεταβατική χρονιά για τις μικρές στην Β Εθνική για να πάρουν εμπειρίες από αυτή την κατηγορία, ώστε μετά να προωθήσουμε αθλήτριες στην ομάδα της Α Εθνικής. Ο στόχος της πρώτης ομάδας είναι να παραμείνει στην Α Εθνική για να βρούνε πρόσφορο έδαφος οι παίκτριες της ομάδας της Β Εθνικής και αυτό είναι όλο. Η λογική μας είναι διαφορετική. Είναι παιδιά , είναι ερασιτέχνες. Πρώτα θα κοιτάξουν τις δουλειές τους οι μεγαλύτερες, τα μαθήματά τους οι μικρότερες και σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα σε έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν θα είναι πιεστικός ώστε να τους βγάλει από τις προτεραιότητες τους. Θα είναι κάτι που θα το συνδυάσουν και θα το προχωρήσουν.»

Απόδοση TrikalaSportiva.gr