Οι Παραγουανοί του ΑΟΤ δεν αποχωρίζονται το τσάι Ματέ (Yerba Mate)

Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter

Το τσάι ματέ βρίσκεται καθημερινά στις προπονήσεις του ΑΟ Τρίκαλα. Πρόκειται για γνωστό ρόφημα στη λατινική αμερική και η παρουσία των Παραγουανών στα Τρίκαλα έφερε και το ματέ στην πόλη μας.
Περιέχει υψηλό ποσοστό καφεΐνης (ματεΐνη) και γι αυτό θεωρείται ιδιαίτερα τονωτικό και διεγερτικό. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Καταστέλλει την όρεξη, είναι λιποδιαλυτό και διουρητικό.

Το ρόφημα έχει έντονη γεύση και θυμίζει μίγμα πράσινου τσαγιού και καφέ. Πολλές καμπάνιες παρουσιάζουν το τσάι ματέ ως το ρόφημα που συνδυάζει τη δύναμη του καφέ, την υγεία του τσαγιού και την ευφορία της σοκολάτας.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες είναι του είδους Ilex Paraguariensis. Κατά την εποχή της συγκομιδής (Δεκέμβριος-Αύγουστος), στην Παραγουάη, συλλέγονται οι βλαστοί, ξηραίνονται και αφαιρούνται τα φύλλα.

i-sd