Κορωναϊός: Ανησυχία και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Την ώρα που ο κορωναϊός εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πληθαίνουν οι φήμες που θέτουν εν αμφιβόλω τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών event όπως το ποδοσφαιρικό Euro 2020 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Σύμφωνα με το Associated Press, ο παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα υπάρξει οριστική απόφαση.

«Γύρω σε αυτό το διάστημα, οι αθλητές θα αρχίσουν να ρωτούν. Υπάρχει αρκετός έλεγχος, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το Τόκιο ή όχι; Θα πρέπει να συμβούν πολλά. Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφάλειας, το φαγητό, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χτίσουν τα δικά τους studios. Αν η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι αγώνες δεν μπορούν να διοργανωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, τότε είναι πιθανό να κοιτάξουμε την ακύρωσή τους» ήταν τα λόγια του Ντικ Πάουντ.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν νοσήσει και περισσότεροι από 2.700 έχουν πεθάνει εξαιτίας του κορωναϊού. Ο Πάουντ, ωστόσο, προτρέπει τους αθλητές να συνεχίσουν κανονικά την προετοιμασία τους: «Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, θα βρεθείτε στο Τόκιο. Όλες οι ενδείξεις λένε ότι η δουλειά θα γίνει κανονικά. Συγκεντρωθείτε στο άθλημά σας και να είστε σίγουροι ότι η ΔΟΕ δεν θα σας στείλει σε μια κατάσταση πανδημίας».

Αν, πάντως, μπορεί κάτι να θεωρηθεί σίγουρο, αυτό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αναβληθούν, ούτε θα διεξαχθούν σε άλλη τοποθεσία. «Δεν μπορείς να αναβάλεις μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους. Υπάρχουν τόσες παράμετροι, τόσες χώρες, δεν μπορείς να πεις ας το κάνουμε τον Οκτώβριο. Ούτε μπορείς να αλλάξεις τοποθεσία, δεν υπάρχουν τόσα μέρη στον κόσμο που μπορούν να ετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον Ντικ Πάουντ, η κατάσταση δεν βρίσκεται στα χέρια της ΔΟΕ, καθώς: «αν η κατάσταση ξεφύγει, όπως ξέφυγε η ισπανική γρίπη στις αρχές του 20ου αιώνα που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε απλά την κατάσταση».

Μια ιδέα είναι να μείνουν οι Αγώνες στο Τόκιο, αλλά να μετατεθούν κατά έναν ολόκληρο χρόνο, ελπίζοντας ότι τόσο ο κορονοϊός θα έχει ελεγχθεί, όσο και ότι δεν θα έχει προκύψει κάτι άλλο στην πορεία. «Αλλά θα μπορείς να κρατήσεις το όλο σύστημα για έναν ακόμη χρόνο; Και τα έσοδα που δεν θα υπάρξουν ως τότε; Τα ασφάλιστρα;» αναρωτήθηκε ο Πάουντ. Και θα είμαστε σίγουροι ότι σε έναν χρόνο τέτοια εποχή η ανθρωπότητα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μια άλλη κρίση; Ο Καναδός δεν ήταν ακριβώς αισιόδοξος. Είπε ότι πλέον οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν είναι στα χέρια της ΔΟΕ, αλλά εξαρτώνται από τον ιό…

«Είναι μια τεράστια, πολύ τεράστια απόφαση και δεν μπορείς να τη λάβεις έως ότου έχεις αξιόπιστα δεδομένα» είπε, για να προσθέσει ότι ως τώρα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΟΕ δεν συνηγορούν σε ακύρωση ή αναβολή των Αγώνων.

Θα είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί –το 1916 ήταν να γίνουν στο Βερολίνο, αλλά είχε ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, το 1940 ήταν το Τόκιο και το 1944 το Λονδίνο αλλά είχαμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτός είναι ένας νέος πόλεμος και πρέπει να το αντιληφθούμε. Και εκείνο το διάστημα (τον Μάιο), κάποιοι θα ρωτήσουν: “Είναι τα πράγματα υπό έλεγχο τόσο ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε στο Τόκιο ή όχι;”». O 78χρονος Πάουντ ενθάρρυνε τους αθλητές να συνεχίσουν την προπόνηση και την προετοιμασία τους για το Τόκιο.

Μπροστά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (και) ο αθλητισμός στην Ιαπωνία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την Ιαπωνία, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ζητώντας από τις κύριες αθλητικές ομοσπονδίες, πολιτιστικές και συνεταιριστικές ενώσεις στην χώρα, να αναβάλουν την οργάνωση των γεγονότων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποτραπεί η συγκέντρωση μεγάλων μαζών και να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης του κορωναϊού.

Λιγότερο από 150 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν στο Τόκιο από 24 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου, η ιαπωνική κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής ομάδας για τη διαχείριση της κρίσης.

Μιλώντας σχετικά, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων, Σεϊκό Χασιμότο δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιχειρήσεις μας για να φτάσουμε στην επιτυχία», προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σχέδια «ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, χωρίς κινδύνους».

ΠΗΓΕΣ Sport24.gr, Protagon.gr