Ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης στα εκπαιδευτήρια «ΑΘΗΝΑ»

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου και ώρα 10:30μ.μ. φιλοξενήθηκε στο Σχολείο μας, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο ολυμπιονίκης κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης Σπύρος Γιαννιώτης στα πλαίσια της 13ης Αθλητικής Μαθητικής Συνάντησης, που διοργάνωσαν για άλλη μια χρονιά, όπως κάθε χρόνο, πριν μία εβδομάδα τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά».

Αρχικά, ο Πρόεδρος του σχολείου κ. Γκίμτσας, ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου κ. Γιαννούλης, καθώς και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γεωργίου καλωσόρισαν τον Ολυμπιονίκη, εξαίροντας την αέναη προσπάθειά του, που οδήγησε στην κατάκτηση Ολυμπιακών αλλά και Παγκόσμιων μεταλλίων και επαινώντας την επιμονή και τον ζήλο που τον διέκριναν σε όλη την πορεία του. Κατόπιν, αναγνώστηκε ένα σύντομο βιογραφικό του, προκειμένου οι μαθητές να ενημερωθούν για τον ίδιο και για τη δράση του. Προβλήθηκε, επίσης, οπτικοακουστικό υλικό με τη σημαντικότερη νίκη που πέτυχε ποτέ, η οποία δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του αργυρού ολυμπιακού μεταλλίου στα 10 χιλ. ανοικτής θαλάσσης (open water) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Γιαννιώτης ανέβηκε στο βήμα. Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, παρουσίασε σύντομα την αθλητική του ζωή και καριέρα. Επιπλέον, διατυπώθηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές, στις οποίες ο Έλληνας πρωταθλητής απάντησε με ιδιαίτερη προθυμία και ευστοχία, επιδιώκοντας να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητός, αλλά και να μας μεταδώσει ανεκτίμητα μηνύματα. «Όταν δίνεις το 100% της δύναμής σου, της ψυχής σου και του εαυτού σου, πρέπει να είσαι ικανοποιημένος όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Είτε έρθεις πρώτος είτε τελευταίος δεν έχει καμία σημασία, από τη στιγμή που εσύ ο ίδιος ξέρεις ότι έχεις δώσει το καλύτερο που μπορείς.», τόνισε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, ακόμη, τη μεγάλη αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» για τους αθλητές, δηλαδή του υγιούς συναγωνισμού, κάτι το οποίο τήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Τέλος, έδωσε έμφαση στη σημασία της συνεχούς προόδου, όχι μόνο στον αθλητικό, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, και στην αυτοβελτίωση που, όπως είπε, πρέπει να επιδιώκουμε όλοι καθημερινά και είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει τον καθένα μας να αισθάνεται ευτυχής.

Γενικότερα, ο Σπύρος Γιαννιώτης μας έδωσε την εντύπωση ενός ανθρώπου σεμνού, προσιτού, ίσως και λίγο συνεσταλμένου, αφού ο ίδιος ποτέ δεν υπερηφανεύτηκε για τα κατορθώματά του. Αντιθέτως, είναι ευγενικός και καλοσυνάτος, γι’ αυτό και, αδιαμφισβήτητα, μας «κέρδισε» όλους. Μάθαμε, σίγουρα, πολλά από αυτόν και φύγαμε «γεμάτοι» από τη συνάντηση και τη συζήτηση μαζί του.

Βασιλική Παπαϊωάννου

Μαθήτρια της γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»