Πάει για 14 ομάδες η Σούπερ Λιγκ 2 σύμφωνα με τον Βασιλειάδη

Κατά την πρωτολογία του ο υφυπουργός Αθλητισμού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν από 12 σε 14 οι ομάδες της υπό σύσταση Super League 2.

Στη νέα ρύθμιση, που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και αφορά την κύρωση της σύμβασης για το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Σούπερ Λίγκ 1,  η Σούπερ Λίγκ 2,  η Football League και η Eρασιτεχνική Γ’ Εθνική κατηγορία. Στις τρεις πρώτες κατηγορίες οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στη Football League δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης πριν τεθούν σε ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο τροπολογίες:

» Στην τροπολογία δεν αναφέρεται αριθμός ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων που παίζουν σε κάθε κατηγορία αποφασίζεται από την  Ομοσπονδία, όχι από την Πολιτεία. Η Πολιτεία βάζει τις δομές των κατηγοριών: Πρώτη, δεύτερη, τρίτη επαγγελματική, Α1, Α2 η δεύτερη. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αυτό έγινε μία πραγματικότητα, γιατί αυτή τη στιγμή επικυρώνουμε κάτι, το οποίο έγινε από πέρυσι το καλοκαίρι. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από κυρίως ομάδες της προηγούμενης τρίτης εθνικής. Γνωρίζω ότι η Ομοσπονδία τις καταλαβαίνει, τις αναγνωρίζει και ενδεχόμενα και με το περιθώριο που της αφήνει η παρούσα τροπολογία -αλλά αυτό είναι θέμα για να μην υπάρχει εμπλοκή μεταξύ Πολιτείας και Ομοσπονδίας- να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις ως προς την Α2 (Σούπερ Λιγκ 2), δηλαδή να είναι κατά δύο ομάδες μεγαλύτερη και να έχουμε τρεις κατηγορίες με 14 ομάδες. Σας ξαναλέω ότι αυτά δεν είναι στην τροπολογία, αλλά είναι στην απόφαση της ΕΠΟ. Αυτά δεν αφορούν το Κοινοβούλιο, αφορούν την Ομοσπονδία.

Το παρόν  σχέδιο από πέρυσι το καλοκαίρι τελεί υπό την έγκριση των διεθνών Ομοσπονδιών, και της ευρωπαϊκής (UEFA) και της Παγκόσμιας (FIFA), με δεδομένο το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει. Έρχεται σε συνέχεια και της νομοθετικής αλλαγής που κάναμε πριν από έναν μήνα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και στον τρόπο ελέγχου και λειτουργίας των επαγγελματικών ομάδων και πιστεύουμε ότι βοηθά στην εξορθολόγηση  και στη δημιουργία ενός σοβαρού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Είναι δύο οι τροπολογίες. Θα αναπτύξω πρώτα εκείνη με γενικό αριθμό 2162 και ειδικό 61, που αφορά στην αναδιάρθρωση και τη νέα δομή των επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο. Τον Αύγουστο του 2018, η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε την αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων, με τη δημιουργία μιας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας και ταυτόχρονα τη θέσπιση νέων κανόνων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Με την παρούσα τροπολογία και μετά την εισήγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και των επαγγελματικών Λιγκών, ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ως προς τη δομή, ως προς το που θα ανήκει κάθε Λίγκα, ως προς άλλα ζητήματα που αφορούν την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, τα δικαιώματα, την αναδιανομή εσόδων μεταξύ των ομάδων και μεταξύ των κατηγοριών για να μπορέσουμε να έχουμε επαγγελματικές κατηγορίες βιώσιμες. Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το βασικό πρόβλημα που είχαμε όλη αυτή την περίοδο, όπου είχαμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες και μία μη (Γ΄ εθνική) που ήταν μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα ομάδες να αποχωρούν στα μέσα του πρωταθλήματος, να μην αντέχουν οικονομικά, να ψάχνουν διάφορους τρόπους να επιβιώσουν.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται και με ένα ακόμη συνολικό πλαίσιο για τη μείωση του απαιτούμενο μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο, ειδικά για τις  μικρές επαρχιακές ομάδες προκειμένου να μπορέσουν να συστήσουν μια ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία. Το κυριότερο και σε αυτό θέλω να επιμείνω είναι στην αναδιανομή των εσόδων, ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω και των φοβερών προβλημάτων που οδήγησαν και στην κάμψη της εμπορικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με όλα αυτά και τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα στην επαγγελματική κατηγορία, τη Super League, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά ένα οικονομικό προϊόν, όπως είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη τροπολογία, με γενικό αριθμό 2167/65 αφορά τη διαχείριση του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, το οποίο από την «ΕΤΑΔ Α.Ε.» επανέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με σκοπό να δημιουργήσουμε ακόμη μία βιώσιμη αθλητική εγκατάσταση εντασσόμενη σε έναν από τους φορείς της ΓΓΑ, καθώς και με σκοπό να λύσουμε προβλήματα στέγασης μεγάλων ομάδων στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε ούτως ώστε όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι να μπορούν να βρουν λύσεις, οι οποίες να συμφέρουν και το Δημόσιο, αλλά να μπορούν να διασφαλίσουν και τη βιωσιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων».