Τι προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

Αλλαγές σε ποικίλα μέτωπα φέρνει το αθλητικό σχέδιο νόμου με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση με τη μορφή κατεπείγοντος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα (26/11) στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Μαρούσι στον Τύπο, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης υπεναμύνθηκε των επιλογών και των προβλέψεων, υπογραμμίζοντας τα «λάθη και τις παραλείψεις» που διορθώνει η προσπάθεια της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα του «εξαντλητικού διαλόγου με τους πάντες για τα πάντα».

Σε ορισμένα κρίσιμα επιμέρους ζητήματα, αναφορικά με την αναγνώριση των πτυχίων των προπονητών, που ζητούσαν την εξίσωση του πτυχίου ΤΕΦΑΑ με τo UEFA Pro, αυτό τελικά φαίνεται πως κατέληξε συμβιβασμό και την απόκτηση του UEFA B, τόσο για τους μελλοντικούς πτυχιούχους, όσο και για τους υπάρχοντες.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως σχετικά με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η απομάκρυνση απ’ όσα προέβλεπε ο νόμος 4326/2015 του Σταύρου Κοντονή, με επιστροφή στο νόμο Ορφανού το 2006 και σε απόλυτο σεβασμό του αυτοδιοίκητου, καθώς στο άρθρο 81, παράγραφος 14 σημειώνεται: «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος».

Τέλος, αλλάζει ο νόμος 2725/1999 (Α’ 121), που δεν επέτρεπε ούτε σε μικρομέτοχο στοιχηματικής εταιρείας χωρίς πρόσβαση στο μάνατζμεντ, να έχει μετοχές σε ΠΑΕ ή να είναι στο Δ.Σ. της και θα επιτρέπεται πλέον σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο έχει ο ίδιος ή συγγενής του πρώτου βαθμού μέχρι το 15% των μετοχών στοιχηματικής εταιρίας χωρίς να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος, διαχειριστής, μέλος του δ.σ. ή διευθυντικό στέλεχος στοιχηματικής εταιρείας να είναι παράλληλα μέτοχος και να ασκεί μανατζμεντ σε ΠΑΕ ή ΚΑΕ.

Μέρος όσων ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης:

«Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη σε θέματα και καταστάσεις που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στον αθλητισμό, δημιουργώντας ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τη νέα μορφή της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Προκειμένου να έχει μια Ανώνυμη Αθλητική Εταιρία τη σωστή μορφή, ώστε να συμμετέχει σε κατηγορίες, υπήρχε ένα νομικό πλαίσιο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Παρέβλεπε δε πραγματικότητες και επί της ουσίας είχε το δικό του μερίδιο ευθύνης στα φαινόμενα που ζήσαμε. Παύει η επιτροπή να είναι απλά μια τέτοια, θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς φορολογικά ή τραπεζικά απόρρητα. Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δεδομένα και τις αποφάσεις, έλεγχος σε κάθε στάδιο προέλευσης των χρημάτων, η δυνατότητα επιβολής προστίμων με τη νέα δομή. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα εποχή ουσιαστικού ελέγχου, λειτουργίας και λόγου ύπαρξης αυτής της επιτροπής. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από την απουσία ελέγχου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Επιτροπή δεν ελέγχει πλημμελώς λόγω δικής της ευθύνης, αλλά λείπουν τα εργαλεία.

Πρώτη φορά εισάγεται η έννοια του εκπαιδευτή. Μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα, σε γυμναστήρια με έναν επιστημονικό υπεύθυνο και 10 διοικητικούς. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους

Ίδρυση προγραμμάτων προπονητικής στα ΙΕΚ. Κατάργηση της επιτροπής ισοτιμιών.

Πρέπει να αποδεικνύεται η ενασχόληση με το άθλημα μέσα από τα δελτία της ομοσπονδίας. Ποτέ δεν λειτούργησαν με σοβαρό τρόπο κι αυτό καθιστούσε δύσκολη τη λειτουργία. Πολλά ιστορικά σωματεία δεν είχαν πρόσβαση σε δομές μηχανογράφησης. Με βεβαίωση της ομοσπονδίας για την επαγγελματική εμπειρία, που υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης με ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

«H UEFA αναγνωρίζει συγκεκριμένους τίτλους σπουδών. Έπρεπε να λυθεί το πρόβλημα και να δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ΣΕΦΑΑ να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Η ρύθμιση προβλέπει πως η ειδικότητα ποδοσφαίρου σε απόφοιτους ΣΕΦΑΑ, χωρίς σεμινάρια, παίρνουν το UEFA B. Αυτό τους δίνει πρόσβαση στο 90% των σωματείων της επικράτειας. Σε περίπτωση που το τμήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, τότε παίρνει το UEFA C. Για πρώτη φορά λύνεται ουσιαστικά το πρόβλημα, μετά το 2006 που θεσπίστηκε το αυτοδιοίκητο, ώστε να γνωρίζουν οι προπονητές τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Αυτό που γίνεται είναι και πρωτοποριακό. Δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές μας να γνωρίζουν που μπορούν να απασχοληθούν. Για τους ήδη απόφοιτους, με ένα τυπικό σεμινάριο θα εξισωθούν με το UEFA B’, χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σαφείς κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα. Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «εκπαιδευτή». Δεν αφορά αθλητική δραστηριότητα το τελευταίο, αλλά αθλητική αναψυχή. Πολλά απ’ αυτά ήταν θέμα διαβούλευσης εδώ και τρία χρόνια. Το τελικό αποτέλεσμα μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και κυρίως σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου θα ξέρουν όλοι ποιοι είναι προπονητές. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει σε όλους τους ανθρώπους που τόσα χρόνια δούλευαν ως προσωπικό γαλέρας, πως θα γνωρίζουν πως προχωρούν και στέκονται στον επαγγελματικό τους βίο.

Προχωράμε σε εξορθολογισμό των κτιριακών προαπαιτουμένων των γυμναστηρίων. Το 80% λειτουργεί χωρίς άδεια, πλέον θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ο επιστημονικός τους υπεύθυνος θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΣΕΦΑΑ, για να τελειώσουμε με τα φαινόμενα ενοικιαζόμενων αδειών. Μπαίνει για πρώτη φορά η έννοια της δυναμικότητας των γυμναστηρίων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

«Ο έλεγχος των Ομοσπονδιών περνάει τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα ανεχθούμε ξανά διασπάθιση ούτε ενός ευρώ δημόσιου χρήματος, ούτε θα ξαναζήσουμε φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των μειοψηφιών, δεν θα φιμώνονται, θα έχουν λόγο, δικαιώματα κι εκπροσώπηση. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα είτε ψηφοδέλτια, αν υπάρχουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, η δική μας πρόταση είναι το όριο να είναι στο 42% κι από κει και πάνω απλή αναλογική, αν και αυτό είναι ακόμα προς διαβούλευση. Κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο.

Ποσόστωση φύλου στο 30%, όχι μόνο στους υποψηφίους, αλλά και στους εκλεγμένους στα Δ.Σ.

Καταργείται η ψήφος δι’ αντιπροσώπου. Ο καθένας, κάθε σωματείο έρχεται και ψηφίζει.

Θα υπάρχει πλαφόν στις θητείες προέδρου, γενικού γραμματέα και ταμεία, δυο συνεχόμενες ή τέσσερις στο σύνολο.

Η διάταξη για την ΕΠΟ δεν είναι νέα, είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού στη διαπραγμάτευση με τις εθνικές συνομοσπονδίες.

Με την άσκηση ποινικής δίωξης μπορεί ο εισαγγελέας να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και όχι με την έκδοση της απόφασης. Δημιουργείται δικλείδα ασφαλείας για όσους θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αν κάποιος παραβεί τους όρους αυτούς υπάρχουν ποινικές κυρώσεις, όπως και για τους γονείς των ανηλίκων.  Θεσπίζουμε ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους ασφαλείας των αγώνων, μέχρι και απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

Η παραολυμπιακή επιτροπή διορίζεται ως τώρα από τον αρμόδιο υφυπουργό. Αυτό αλλάζει, όλα τα μέλη είναι αιρετά, πλην του υπεύθυνου από τη ΓΓΑ και αυτόν που ορίζεται από τον αρμόδιο Υφυπουργό».

Ερωτήσεις:

Για την ΕΑΑ, θα αντικατασταθούν τα μέλη της; Καταργείται η απαγόρευση συμμετοχής στο πρωτάθλημα για ΠΑΕ που δεν παίρνουν δικαίωμα συμμετοχής, αντικαθίσταται με πρόστιμο:

«Από το πρωτάθλημα δεν σε βγάζει ο νόμος, αλλά η διοργανώτρια αρχή. Η άδεια από την ΕΑΑ είναι προαπαιτούμενο. Εάν η διοργανώτρια αρχή δεν το λάβει υπόψη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο υψηλότατο, που ουσιαστικά είναι απαγόρευση συμμετοχής, διότι συνιστά οικονομική καταστροφή. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλήθος κυρώσεων και στο τέλος να μην μπορεί κανείς να επιβάλλει καμία τιμωρία. Αν δεν είναι σύννομη μια ΠΑΕ, θα παίζει, αλλά θα πληρώνει».

Για τους προπονητές, αν θα είναι ικανοποιημένοι:

«Ο τίτλος των ΤΕΦΑΑ δεν δίνει στους προπονητές δικαίωμα συμμετοχής σε διοργανώσεις της UEFA. Θέλω να διασφαλίσω πως ένα πτυχίο με εξειδίκευση θα έχει εξασφαλισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για μας το κομβικό ήταν αυτό. Με αυτή την πρόταση αυτό διασφαλίζεται. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι παραπάνω κατηγορίες είναι 40 σωματεία. Τα υπόλοιπα είναι 1.500-2.000. Ο νόμος εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα, αυτό θέλαμε.

Οι σχολές φυσικής αγωγής δεν είναι σχολές προπονητικής. Δίνουμε πρόσβαση σεβόμενοι τα δικαιώματά τους. Μέχρι τώρα δεν συνέβαινε πουθενά στην Ευρώπη. Πλέον θα έχουν δικαιώματα που αγνοούσαν. Ίσως θα θέλαμε κάτι καλύτερο, όμως αυτό είναι το καλύτερο δυνατόν».

Για το ποσοστό 15% στη συμμετοχή επιχειρηματιών στοιχηματικών εταιριών στη μετοχική σύνθεση μιας ΠΑΕ:

«Στην Αγγλία μπορεί μια τέτοια εταιρία να είναι απόλυτα ιδιοκτήτρια ενός συλλόγου. Το ποσοστό προτάθηκε διότι πάνω απ’ αυτό έχεις άλλο βάρος σε μια στοιχηματική εταιρία».

Για να δείτε το νομοσχέδιο πατήστε ΕΔΩ

Πηγή: Gazzetta.gr