Τα δεδομένα και τα σενάρια για το αύριο των πρωταθλημάτων σε SL2 και FL

Οι ομάδες της Γ Εθνικής που ανέβηκαν και οι περισσότερες της φουτμπολ λιγκ, επιθυμούν μια Β Εθνική σε δύο ομίλους. Δηλαδή την κατάργηση της Σούπερ Λιγκ 2 και της φουτμπολ Λιγκ και την δημιουργία μιας δεύτερης κατηγορίας με δύο ομίλους. Να χωρέσουν όλοι δηλαδή καθώς συμφέρει την πλειοψηφία των ομάδων αυτή η λογική. Να μην πέσει κανείς και να μπουν όλοι σε μια δεύτερη εθνική κατηγορία «σπασμένη» στα δύο . Αντίθετα, οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 δεν φαίνεται να επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη.

Οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 και της φουτμπολ λιγκ δεν έχουν ξεκινήσει καν προπονήσεις και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτά τα πρωταθλήματα θα επαναρχίσουν και θα ολοκληρωθούν για φέτος.

Η Σούπερ Λιγκ 2 απέστειλε αίτηση στο Υφυπουργείο να ξεκινήσουν οι ομάδες με ατομικές προπονήσεις. Ο προβληματισμός των αρχών είναι αν θα μπορέσουν οι σύλλογοι αυτής της κατηγορίας ,  να τηρήσουν τα πρωτόκολλα υγιεινής , όπως στην Σούπερ Λιγκ 1. Ήδη υπάρχουν φόβοι για την υγεία , αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα και ποιος θα επωμιστεί το βάρος να πληρώσει την όλη διαδικασία με τα τεστ και όλα τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν. Οι ομάδες, η πολιτεία, ποιος…

Μειοψήφισε στο αίτημα για επιστροφή στις προπονήσεις ο μεγαλομέτοχος  του Απόλλωνα Σμύρνης κ. Μονεμβασιώτης και σε δηλώσεις που έκανε , είπε πως «H Super League 2 και η Football League έχουν τα γνωστά προβλήματα. Ψήφισαν να γίνει ένα αίτημα στον Υπουργό για να δώσει το δικαίωμα να κάνουν ατομικές προπονήσεις, με εξαίρεση τον Απόλλωνα γιατί έχουμε διαφορετική άποψη. Τους ενδιαφέρει μόνο να δείξουν ότι θέλουν να παίξουν για να πάρουν τηλεοπτικά χρήματα από την ΕΡΤ. Γιατί αν δεν δείξουν ότι θέλουν να παίξουν δεν θα τα πάρουν. Ο Απόλλωνας που δεν έχει να παίρνει δόσεις, έχει συμβόλαιο, αλλά δεν έχει να παίρνει χρήματα, ψήφισε διαφορετικά. Στη Football League λένε όλοι ότι δεν θέλουμε να παίξουμε, δεν μπορούμε να αγωνιστούμε με αυτές τις συνθήκες. Τα γήπεδά μας είναι ακατάλληλα. Αλλά και αυτοί που θέλουν να παίξουν δεν μπορούν να εγγυηθούν. Η Κυβέρνηση μας έχει πει ότι είμαστε σε αναστολή, για ποιο λόγο να κάνουμε ατομικές προπονήσεις με κίνδυνο να νοσήσει κάποιος; Αν οι ομάδες πάρουν τα πρωτόκολλα στα χέρια τους θα δουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Οι ομάδες της Super League 2 δεν έχουν τα χρήματα για να τα υλοποιήσουν. Οι ομάδες παλεύουν με δυσκολία να παίξουν τα ματς της Κυριακής.»

Η Παναχαϊκή από την πλευρά της είναι υπέρ της διακοπής του πρωταθλήματος αλλά συμφώνησε στο να αρχίσουν ατομικές προπονήσεις οι παίκτες για την καλή φυσική τους κατάσταση.

Υπήρξε ανακοίνωση των ομάδων της φουτμπολ λιγκ , η οποία έλεγε ότι περιμένει τις αποφάσεις της πολιτείας για ενδεχόμενη επιστροφή στις προπονήσεις και δήλωσαν πλήρη ετοιμότητα να επιστρέψουν αρχικά με ομαδικές προπονήσεις και μετά με αγώνες όπως αναφέρουν, αρκεί να το επιτρέψουν τα εντεταλμένα όργανα όπως λέει η ανακοίνωσή τους. Για ατομικές προπονήσεις τόνισαν ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ειδική ρύθμιση, καθώς πρόκειται για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές τονίζουν στην ανακοίνωση.

Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα, κάθε μέρα βγαίνουν και διάφορα σενάρια περί αναδιαρθρώσεων ανάλογα με το τι συμφέρει στον καθένα.
Το τελευταίο που βγήκε είναι η πρόταση του Καραϊσκάκη Άρτας, για 16 ομάδες στις τρεις κατηγορίες SL1, SL2 και FL , κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και κλειστό τριετές συμβόλαιο.

Το οποίο  σενάριο , έχει προταθεί  και πριν από καιρό και  από άλλους παράγοντες . Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα από την Σούπερ Λιγκ 1, θα ανέβουν 2 από την Σούπερ Λιγκ 2, θα ανέβουν 6-8 από την φουτμπολ λιγκ στην Σούπερ Λιγκ 2  ,   και  δεν θα πέσει κανείς από την φουτμπολ λιγκ και θα ανέβουν οι 8 πρωταθλήτριες της Γ Εθνικής και ίσως και οι δύο καλύτερες δεύτερες .

Υπάρχουν και ορισμένες άλλες προτάσεις, αλλά δεν τις αναφέρουμε γιατί αγγίζουν τα όρια του αστείου για το αύριο του ποδοσφαίρου.

Η περίπτωση πάντως των 16 ομάδων στις τρεις κατηγορίες είναι μια λογική ποδοσφαιρικά αλλαγή με βάση την εποχή που διανύουμε.

Μεγάλο θέμα είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τις ομάδες, με τον Υφυπουργό να αφήνει ανοιχτό τελικά το παράθυρο της ενίσχυσης από την ΕΡΤ όπως και φέτος, ενώ συζητούνται και άλλες σκέψεις για αναζήτηση χορηγιών .

Θέμα μεγάλο επίσης, και το πως θα διαμορφωθούν τα συμβόλαια των πρωταγωνιστών του αθλήματος, δηλαδή των παικτών και τι συμφωνίες θα υπάρχουν πλέον .

Θα λέγαμε ότι ίσως για αυτές τις κατηγορίες είναι ευκαιρία για πολλές ομάδες, να στραφούν και να αναδείξουν νέους ποδοσφαιριστές , ίσως να μπει και σαν όρος να χρησιμοποιείται στους αγώνες ένας αριθμός νεαρών εξελίξιμων παικτών.

Αναμένονται οι τελικές τηλεδιασκέψεις, συνεδριάσεις , επαφές και προτάσεις, για την τύχη καταρχάς των φετινών πρωταθλημάτων και την επικύρωση των βαθμολογιών είτε με , είτε χωρίς αγώνες , αλλά και για την διαμόρφωση του χάρτη των τριών επαγγελματικών κατηγοριών της νέας αγωνιστικής περιόδου, όποτε κι αν αυτή αρχίσει .

Όλο αυτό το σεναριακό τοπίο πάντως πρέπει πολύ σύντομα να τελειώσει, αφού έχει κουράσει πια και να παρθούν οι ορθές αποφάσεις για το καλύτερο αύριο των κατηγοριών και των συλλόγων.

Το ποδόσφαιρο από δω και πέρα δεν θα είναι όπως πριν. Όταν θα γίνει επανεκκίνηση , οι εξέδρες θα είναι χωρίς κόσμο και πολλά θα έχουν αλλάξει σε όλα τα επίπεδα…

TrikalaSportiva.gr