Τελευταίοι ανοίγουν οι κλειστοί αθλητικοί χώροι και τα ομαδικά αθλήματα

Την Τρίτη (28/04), ο Υφυπουργός Αθλητισμού πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα στη σταδιακή επανέναρξη της αθλητικής δραστηριότητας.

Σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 130 εκπρόσωποι διαφόρων φορέων ανάμεσα στους οποίους και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μεταξύ άλλων από τον 54χρονο λοιμωξιολόγο έγινε αναφορά σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν οι αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις, αλλά και τη σημαντικότητα της τήρησης όσων θα αποφασιστούν.

Έτσι, σε πρώτη φάση έγινε γνωστό ότι η επανέναρξη της αθλητικής δράσης θα έρθει από τις ανοικτές εγκαταστάσεις και τους ελίτ αθλητές των ατομικών αθλημάτων. Από τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν ξανά οι ανοικτοί χώροι άθλησης για να υποδεχτούν τους κορυφαίους αθλητές και μόνο αυτού

Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα από τους ειδικούς ήταν ότι ναι μεν θέλουν να ξεπαγώσουν και τον αθλητισμό, ωστόσο θα το κάνουν με συγκεκριμένα μέτρα.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως από την συζήτηση με τον Υφυπουργό που υπήρξε το πλάνο για το άνοιγμα και των κλειστών χώρων εκγύμνασης φαίνεται να υπάρχει αρκετά πίσω στο σχεδιασμό των ειδικών. Για την ακρίβεια πιθανότατα στο τελευταίο στάδιο και πρώτα σε ατομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι προπονήσεις σε ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) θα πάνε στο τελευταίο στάδιο πιθανότατα τον Ιούνιο. Μοναδική παρένθεση δεν αποκλείεται να υπάρξει για τις Εθνικές ομάδες πόλο για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα προΟλυμπιακά τουρνουά.

ΑΓΩΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ

Ένα ακόμα θέμα το οποίο έστω και επιφανειακά τέθηκε προς συζήτηση είναι τι θα συμβεί με τους φιλάθλους. Σε αυτό ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία.

Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς αγώνες κεκλεισμένων των θυρών μέχρι νεωτέρας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αγώνες θα γίνονται πιθανότατα χωρίς φιλάθλους μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μην ξεχνάμε πως η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία ήρθε μετά την αναμέτρηση της Αταλάντα με την Βαλένθια και σίγουρα οι ειδικοί δεν θα ήθελαν να δουν κάτι ανάλογο και εδώ.

ΜΑΣΚΕΣ, ΓΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι τονίστηκε από τους ειδικούς ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλητές ένα ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο.

Τι θα προβλέπει αυτό; Όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και γάντια, ενώ θα πρέπει να ακολουθούν και όλες τις διαδικασίες που αφορούν και τους πολίτες. Να κρατούν δηλαδή τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ειδική αναφορά έγινε και στο κομμάτι των ρούχων και των αποσκευών που θα έχουν μαζί τους οι αθλητές. Τονίστηκε η ανάγκη για καλό αερισμό τους και να πως οι αθλητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά και στο κομμάτι των φυσιοθεραπειών. Κάθε αθλητής θα πρέπει να είναι μόνος του στο ιατρείο με τον φυσιοθεραπευτή, ενώ ο χώρος θα πρέπει να καθαρίζεται μετά από κάθε επίσκεψη.

Sport 24