Τράπεζα χρηματοδοτεί ποδοσφαιρικές ομάδες

Η ανεύρεση κεφαλαίου είναι ένας διαρκής πονοκέφαλος για κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, ακόμα και για τις πλουσιότερες του πλανήτη, και αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά στο τραπεζικό σύστημα γι’ αυτό και αρκετές ομάδες έχουν βγάλει ομόλογα ή έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η Άρσεναλ κατάφερε να συγκεντρώσει 210 εκατ. στερλίνες σε 25ετές δάνειο με επιτόκιο μόλις 52 μονάδες βάσης πάνω από τα κρατικά ομόλογα, με την εγγύηση των μελλοντικών εσόδων από το στάδιό της. Με το να ”καλύψει” την τιτλοποίηση με ασφάλιση, η δυνητική βαθμολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας ήταν πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν ζητούσε δάνειο από κάποια τράπεζα.

Όμως τώρα που τράπεζα της Γερμανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ομάδες με βάση τις μεταγραφικές κινήσεις και μάλιστα Λαρισαία δικηγόρος που ασχολείται με το αθλητικό δίκαιο, η Ιωάννα Μπαρμπή, μας δίνει λεπτομέρειες του συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζει η γερμανική τράπεζα.

Το πρώτο που χρηματοδοτεί είναι τα προσδοκώμενα έσοδα των μεταγραφών… «Όταν μια ομάδα πουλάει έναν ποδοσφαιριστή αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι το χρηματικό ποσό της μεταγραφής εισρέει άμεσα στο ταμείο της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το τίμημα της μεταγραφής καταβάλλεται από τον αγοραστή σύλλογο στον πωλητή, περιοδικά και σε βάθος χρόνου. Οι ανάγκες μιας ομάδας όμως για κεφάλαιο είναι άμεσες και συνεχείς.» μας λέει και συνεχίζει με το έργο της τράπεζας:

«Μια Α ΠΑΕ πουλάει τον ποδοσφαιριστή που έχει σε μια Β ΠΑΕ έναντι του τιμήματος των 5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε βάθος δύο ετών. Η συγκεκριμένη γερμανική τράπεζα μπορεί να «αγοράσει» την απαίτηση από την ομάδα Α, να της καταβάλει άμεσα το χρηματικό ποσό και εν συνεχεία η τράπεζα θα εισπράξει το ποσό αυτό είτε από την ομάδα Β απευθείας είτε και από την ομάδα Α όταν αυτή το εισπράξει αντίστοιχα από την ομάδα Β. Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή δανεισμού με ενέχυρο τη μεταγραφή. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από πολλούς μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους». Μάλιστα η Ιωάννα Μπαρμπή μας αποκαλύπτει ότι πολλές μεταγραφές στη Γερμανία γίνονται με τη συγκεκριμένη τράπεζα ως διαπραγματευτικό «όπλο» αφού μας λέει :

«Το προϊόν αυτό που προσφέρει η γερμανική τράπεζα είναι πολύ χρήσιμο στις ομάδες όχι μόνο γιατί σημαίνει άμεση ρευστότητα αλλά γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαπραγματευτικό εργαλείο όταν μια ομάδα διαπραγματεύεται την πώληση ενός ποδοσφαιριστή. Για παράδειγμα, μια ομάδα λαμβάνει μια προσφορά ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ για έναν παίκτη καταβλητέα σε δύο δόσεις.

Μπορεί να προσεγγίσει την τράπεζα και να ζητήσει επιβεβαίωση ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει την απαίτηση. Στη συνέχεια, ο σύλλογος που πουλάει, μπορεί να ζητήσει υψηλότερο τίμημα για τη μεταγραφή καταβλητέο σε περισσότερες δόσεις (για παράδειγμα στην περίπτωσή μας 2,5-2,6 εκατομμύρια ευρώ σε 4-5 δόσεις).

Το επιτόκιο που θα καταβάλει η ομάδα που πουλάει, στην τράπεζα θα ήταν σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από τη διαφορά του μεταγραφικού τιμήματος».

Η χρηματοδότηση ισχύει μόνο για τις μεταγραφές; «Όχι, ισχύει και γι’ άλλες περιπτώσεις… Αυτό που υπάρχει σήμερα σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη είναι ο δανεισμός έναντι μελλοντικών προσδοκιών. Όπως ας πούμε είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα ή μία χορηγία. Ακόμα και τα solidarity payments που οι ομάδες εισπράττουν από την UEFA».

Για το αν στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση μας είπε τα εξής η Ιωάννα Μπαρμπή: «Σίγουρα αυτή τη στιγμή έχουν υψηλό δείκτη φερεγγυότητας κάποιες ομάδες. Αυτό που εξετάζει η συγκεκριμένη τράπεζα είναι να είναι φερέγγυοι όσοι απευθύνονται σε αυτήν».

Του Σωτ. Κέλλα-Ελευθερία Λάρισας