Αποχώρηση της ΕΟΚ από τον ΕΣΑΚΕ κάνοντας λόγο για παράτυπη διαδικασία στις αδειοδοτήσεις

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα (25/6) και μετά από μια διαδικασία διάρκειας δυόμισι ωρών, πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση που περιγράφεται λεπτομερώς στην ανακοίνωση που ακολουθεί.

Αναλυτικά:

Ο ΕΣΑΚΕ, παρά την εκπεφρασμένη με κάθε τρόπο θέση της ΕΟΚ, να τηρηθεί η νομιμότητα και να εφαρμοστούν απαρεγκλίτως τα προβλεπόμενα σχετικά με τη διαδικασία προαδειοδότησης, τα οποία ομόφωνα ψήφισαν οι ΚΑΕ στην πρόσφατη ΓΣ της 14ης Μαρτίου 2022, συνεχίζει να αυθαιρετεί και να μην τηρεί την ορθή διαδικασία, «εφευρίσκοντας» κενά στο κανονισμό που οι ίδιοι συνέταξαν, με αποτέλεσμα να παρακάμπτεται η διαδικασία που ο ίδιος θέσπισε, ακυρώνοντας επί της ουσίας τον ίδιο του το ρόλο.

Παρότι, ήδη, έχουμε ζητήσει τα πρακτικά του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ της 17ης Ιουνίου 2022 για να ενημερωθούμε επισήμως ως ΕΟΚ για το τι ακριβώς αποφασίσθηκε, μέχρι σήμερα δεν μας έχουν αποσταλεί, ώστε να πράξουμε τα δέοντα. Εν τουτοις, στο χθεσινό ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, στο οποίο παρασταθήκαμε δια του εκπροσώπου μας, με έκπληξη ακούσαμε ότι η διαδικασία προαδειοδότησης συνεχίζεται, παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι σύμφωνα με την ΥΑ έχει εκπνεύσει προ πολλού η καταληκτική ημερομηνία. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η Επιτροπή Αδειοδότησης, αναμένει νέα επιπλέον εκπρόθεσμα στοιχεία – δικαιολογητικά από τις απορριφθείσες ΚΑΕ, ώστε να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο πρωτάθλημα, γεγονός που έρχεται ευθέως σε αντίθεση με τον κανονισμό προαδειοδότησης.

Γι’ αυτό το λόγο, το ΔΣ της ΕΟΚ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 25/6/2022 και αποφάσισε να μην συμμετέχει από τούδε και στο εξής σε οποιαδήποτε παράτυπη διαδικασία, απορρέει από αυτή τη τακτική του ΕΣΑΚΕ. Η ΕΟΚ ενημερώνει ότι ανακαλεί άμεσα τους εκπροσώπους της από όλα τα όργανα του ΕΣΑΚΕ. Επίσης, το ΔΣ της ΕΟΚ δηλώνει πως δεν πρόκειται να παράσχει «σύμφωνη γνώμη» για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τούδε και στο εξής από οποιοδήποτε θεσμικό όργανο του ΕΣΑΚΕ έως ότου ο ΕΣΑΚΕ συμμορφωθεί και εφαρμόσει τις αποφάσεις της πρόσφατης ομόφωνης γενικής συνέλευσης. Εφόσον, όμως, ο ΕΣΑΚΕ συνεχίζει να μην έχει τη διάθεση να εφαρμόσει όλα όσα ψήφισε ομόφωνα, τότε η ΕΟΚ δεν πρόκειται να συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στο παράτυπο πρωτάθλημα που ο ίδιος διοργανώνει και να γίνει συνένοχη σε μη νόμιμες διαδικασίες.

Η λίγκα έχει ανάγκη από απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και γι’ αυτό ο ΕΣΑΚΕ εν συνόλω πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Πρόθεση της νέας Διοίκησης της ΕΟΚ είναι να τηρηθεί η νομιμότητα και η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. Το μπάσκετ έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη ενότητας, νομιμότητας, ισονομίας, αξιοκρατίας και διαφάνειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, των ΥΑ και των κανονισμών είναι ο μόνος δρόμος προς την εξυγίανση του αθλήματος.

Πιστεύουμε σθεναρά πως ένας υπεύθυνος, αυτόνομος και δυνατός ΕΣΑΚΕ, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΟΚ, η οποία έχει υπό τη σκέπη της το σύνολο του Ελληνικού μπάσκετ, είναι ο μόνος δρόμος και ο οδηγός προς όλη την κοινωνία για την επόμενη μέρα. Η επαγγελματική λίγκα είναι η «βιτρίνα» μας και γι’ αυτό απαιτούμε (όχι μόνο η ΕΟΚ αλλά ολόκληρη η κοινωνία) να λειτουργεί ως πρότυπο και ως παράδειγμα για την υπόλοιπη μπασκετική κοινότητα. Να λειτουργεί με τις αξίες και τις αρχές που προαναφέραμε και να δείχνει το δρόμο σε όλη τη μπασκετική κοινότητα προς την ενότητα και τη διαφάνεια.

Θλιβόμαστε όμως, όταν βλέπουμε πως ο ΕΣΑΚΕ δεν συνειδητοποιεί τον ρόλο του απέναντι στην κοινωνία. Όμως, το Ελληνικό μπάσκετ δεν είναι μόνο η επαγγελματική λίγκα. Είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο όμορφο και περήφανο. Εφόσον ο ΕΣΑΚΕ, ως διοργανώτρια αρχή της επαγγελματικής λίγκας, επιθυμεί να συνεχίζει να λειτουργεί κατά αυτό το τρόπο, τότε ας διοργανώσει μόνος του το επόμενο πρωτάθλημα. Η ΕΟΚ δεν σκοπεύει με τη παρουσία της και την υπογραφή της να «νομιμοποιήσει» τις νέες αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ και δεν πρόκειται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία έως ότου τηρηθούν οι διαδικασίες που ομόφωνα ψηφίστηκαν.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση της ΕΟΚ

Τι σημαίνει όμως αυτό επί της ουσίας; Και τι επιπτώσεις έχει στη λειτουργία του ΕΣΑΚΕ και στις αποφάσεις του ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος της Basket League. Όπως αναφέρει το Basketblog:

 

  • Το πρώτο θέμα είναι ότι δεν μπορούν να εκδοθούν δελτία αθλητών από την ΕΟΚ. Κάτι βέβαια που μπορεί να προσπεραστεί, από τη στιγμή που οι παίκτες έχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια.
  • Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει letter of clearance, καθώς αυτά τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Ομοσπονδίες των χωρών και οι διοργανώτριες λίγκες.
  • Τρίτο ζήτημα είναι οι διαιτητές, τους οποίους ορίζει η ΕΟΚ. Με άλλα λόγια, ο ΕΣΑΚΕ θα πρέπει από εδώ και πέρα να βρει διαιτητές που θα θελήσουν να φύγουν από την ΕΟΚ, επομένως και από τη FIBA και κατ’ επέκταση από οποιαδήποτε διοργάνωσή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
  • Τέταρτο ερώτημα είναι το εάν η συγκεκριμένη κατάσταση θα επηρεάσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα χρήματα που θα λαμβάνονται από αυτά, από τη στιγμή που δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διαπραγματεύσεις με την ΕΡΤ για το συμβόλαιο της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.
  • Πέμπτο ζήτημα είναι ποιος θα εγκρίνει από εδώ και στο εξής τις ομάδες που θα προβιβάζονται από τις διοργανώσεις της ΕΟΚ;
  • Έκτο θέμα: Πώς θα διοργανώνεται πλέον το Κύπελλο Ελλάδας, από τη στιγμή που είναι ευθύνη της Ομοσπονδίας, αλλά οι ομάδες της Basket League ανήκουν στον ΕΣΑΚΕ;

Έκτακτο ΔΣ ο ΕΣΑΚΕ

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για την Τρίτη 28 Ιουνίου αποφάσισε να συγκαλέσει ο ΕΣΑΚΕ μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Κυρίως ως πρώτη αντίδραση για την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Ιουνίου, μέσω της οποίας η Ομοσπονδία ενημέρωσε πως δεν θα συμμετέχει πλέον σε οποιαδήποτε διαδικασία του ΕΣΑΚΕ.

Η κόντρα που έχει προκύψει ανάμεσα στις δύο πλευρές αφορά στο κομμάτι της αδειοδότησης των τεσσάρων ομάδων (ΑΕΚ, Άρης, Απόλλωνας Πάτρας, Λάρισα) και της παράτασης.