Κίνδυνος διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας

Ανακοίνωση σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής της κρατικής επιχορήγησης και τα προβλήματα, που αυτή δημιουργεί, εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.
«Η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της κρατικής επιχορήγησης στις αθλητικές Ομοσπονδίες, απειλεί την ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων,  τη συμμετοχή των Εθνικών μας Ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και τη γενικότερη αγωνιστική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΕΓΑΣ, στο μέσο του 2014, έχει εισπράξει μόλις 660.000 ευρώ (από τα 3.700.000 της ετήσιας επιχορήγησης του). Στους 6 αυτούς μήνες, μόνο οι υποχρεώσεις του προς την Πολιτεία (ασφαλιστικές εισφορές, φόροι) ήσαν  365.000 ευρώ, ενώ οι συνολικές του υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 2.200.000 ευρώ.  Έτσι, η Ομοσπονδία μας είναι αναγκασμένη να λειτουργεί στοιχειωδώς, καλύπτοντας μέρος μόνο των υποχρεώσεων της από ίδιους πόρους (έσοδα από τον Μαραθώνιο της Αθήνας και τους αγώνες μαζικής συμμετοχής).

Με δεδομένο ότι στο αμέσως επόμενο δίμηνο πραγματοποιείται το σύνολο των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων, αλλά και όλες οι σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις (Πανευρωπαϊκοί Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα),  είναι φανερό ότι απαιτείται άμεσα επαρκής καταβολή της κρατικής επιχορήγησης. Αν αυτό δεν συμβεί, απειλείται σοβαρά το σύνολο της αγωνιστικής  δραστηριότητας, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του στίβου.

Ο ΣΕΓΑΣ καλεί την Πολιτεία να καταβάλει άμεσα το 70%  της ετήσιας επιχορήγησης σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες. Ζητά επίσης να υπάρξει επιτέλους ρύθμιση με βάση την οποία η καταβολή των επιχορηγήσεων θα γίνεται πλέον σε τακτά και προσδιορισμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε τρείς μήνες), ώστε να μπορεί να υπάρχει  προγραμματισμός και να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής λειτουργία των Ομοσπονδιών.

Θέλουμε, τέλος, να  ζητήσουμε συγνώμη από αθλητές, προπονητές, σωματεία, συνεργάτες και προμηθευτές, για την καθυστέρηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας,  να εκφράσουμε για μία ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μας για την υπομονή και την κατανόηση τους και να τους συγχαρούμε γιατί, παρά τα προβλήματα, επιτυγχάνουν τους αγωνιστικούς τους στόχους χαρίζοντας μας σημαντικές διακρίσεις και υψηλές επιδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.