Προκήρυξη Α2 ΕΣΚΑΘ 2022-2023/Συμμετέχουν Κρόνος Τρικάλων και ΑΟ Καλαμπάκας

Δύο Τρικαλινές ομάδες, τον Κρόνο Τρικάλων και τον ΑΟ Καλαμπάκας, περιλαμβάνει ο Β όμιλος της Α2 κατηγορίας μπάσκετ Θεσσαλίας για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023. Αναλυτικά η  προκήρυξη

ΑΡΘΡΟ 1ο : ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο πρωτάθλημα Α-2 κατηγορίας Ε.Σ.ΚΑ.Θ. δικαιούνται να πάρουν μέρος τα  παρακάτω σωματεία :

Α ́ ΟΜΙΛΟΣ      

1.Α.Γ.Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

  1. ΕΡΜΗΣ 2018

3.ΤΙΤΑΝΕΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

4.ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ

5.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ  ΠΣ

6.ΙΚΑΡΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΡ.

7.ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

8.Α.Ε.Β.ΔΙΜΗΝΙΟΥ

9.ΑΣΤΕΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

10.ΛΕΟΝΤΑΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

 Β ́ ΟΜΙΛΟΣ

1.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛ/ΣΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

2.Γ.ΠΑΣΙΑΛΗΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

3.Γ.Σ.ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

4.ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

5.ΚΡΟΝΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

  1. ΒΑΛΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

7.Ε.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ

8.ΠΕΛΑΣΓΙΩΤΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

9 Α.Ο.ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

10.ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Η Συμμετοχή στο πρωτάθλημα είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση που σωματείο ενώ   δικαιούται συμμετοχή δεν συμμετέχει ή δεν κατέβει να αγωνισθεί σε δύο (2) αγώνες ή   αποσυρθεί από το πρωτάθλημα, τότε θα επιβληθούν οι κυρώσεις που αναγράφονται  στις αντίστοιχες Γενικές Προκηρύξεις Πρωταθλημάτων.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο : ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής των Σωματείων πρέπει να υποβληθούν στο γραφείο  Επιτροπής Πρωταθλήματος της Ε.Σ.ΚΑ.Θ. το αργότερο μέχρι 15-08-22 και να  περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται από τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ (άρθρο  29). Κάθε σωματείο μαζί με την δήλωση συμμετοχής θα υποβάλει στην Ε.Σ.ΚΑ.Θ. και  το έγγραφο με το οποίο του παραχωρήθηκε το κλειστό γήπεδο που προτείνει.

Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται στις 09-10-22 Η κλήρωση των αγώνων θα  πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11-09-22 στην Λάρισα σε αίθουσα του ΕΒΕΛ και ώρα  10.30 π.μ.  εφ ’όσον το επιτρέπουν οι Υγειονομικές οδηγίες, σε αντίθετη περίπτωση θα  γνωστοποιηθεί έγκαιρα ανοιχτός χώρος.

 

ΑΡΘΡΟ 3o : ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Τα σωματεία που μετέχουν στο πρωτάθλημα θα συναντηθούν μεταξύ τους δύο  φορές σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί.

Οι αγώνες θα διεξάγονται κατά βάση μία φορά την εβδομάδα Κυριακή ή και άλλη μέρα.  εφ’ όσον δε παραστεί ανάγκη θα διεξάγονται και δεύτερη φορά την εβδομάδα για την  έγκαιρη περάτωση του πρωταθλήματος.

Το σωματείο που μετακινείται υποχρεούται να είναι εμπρόθεσμα και στην  καθορισμένη ώρα έναρξης στο γήπεδο τέλεσης, με δική του ευθύνη και ανεξάρτητα από  το μέσο μετακίνησης του.

Οι πρωταθλητές των δύο(2) ομίλων θα συναντηθούν μεταξύ τους και πρωταθλήτρια της  Α-2 Κατηγορίας θα αναδειχθεί η ομάδα που θα πετύχει δύο (2) νίκες σε αγώνες  κατάταξης μεταξύ τους .Οι αγώνες θα διεξαχθούν κατόπιν κληρώσεως εναλλάξ στην  έδρα του κάθε σωματείου και ένα χρειαστεί τρίτος αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο που να απέχει περίπου σε ίση απόσταση από τις έδρες των δύο (2) ομάδων.

Σε περίπτωση που σωματείο δεν κατέβει να αγωνιστεί σε έναν αγώνα του  πρωταθλήματος εκτός από τον μηδενισμό θα υφίσταται μείωση ενός βαθμού από τον  βαθμολογικό πίνακα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και μείωση ενός βαθμού από  τον βαθμολογικό πίνακα της επόμενης αγων.περ.2023-24.

 

ΑΡΘΡΟ 4ο :ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Στους αγώνες του πρωταθλήματος θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες molten Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να προμηθεύουν την  φιλοξενούμενη ομάδα για τις ανάγκες της προθέρμανσης των αθλητών της με τρείς (3)  τουλάχιστον μπάλες .

 

ΑΡΘΡΟ 5ο : ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

 

Κάθε σωματείο θα δηλώσει κλειστό γήπεδο σαν έδρα του. Σε περίπτωση που στην  περιοχή του σωματείου δεν υπάρχει κλειστό γήπεδο τότε και μόνο μπορεί να αγωνισθεί  σε κλειστό άλλης περιοχής, της πλησιέστερης προς τα άλλα σωματεία του ομίλου.

 

ΑΡΘΡΟ 6ο : ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

 

Στο πρωτάθλημα δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλητές που πληρούν τους όρους  των κανονισμών της Ε.Ο.Κ και του ισχύοντος Αθλ.Νόμου.

Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές.

Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα να περιλαμβάνουν στην 12αδα περισσότερους  από πέντε (5) παίκτες τριάντα δύο [32] ετών και άνω (γεννηθέντες το 1991 και  μεγαλύτεροι).

Επίσης στην 12άδα είναι υποχρεωτική η δήλωση δύο (2) αθλητών κάτω των 20 ετών (γεννηθέντες 2003 και μικρότεροι) χωρίς να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τους  στον αγώνα.

Διευκρινίζεται ότι εφ’ όσον δηλώνονται μέχρι 10 αθλητές δεν ισχύει η υποχρεωτική  δήλωση αθλητών κάτω των 20 ετών.

Για την εφαρμογή των παραπάνω αρμόδιοι είναι, οι διαιτητές και ο γυμνασίαρχος  του αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 7ο : ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

 

Για την αναβολή αγώνων ισχύουν όσα ορίζονται από το άρθρο 5 των κανονισμών  της Ε.Ο.Κ. ή που επιβάλλονται από λόγους ανωτέρας βίας κατόπιν συνεννοήσεως αφού  ληφθεί σχετική απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρωταθλήματος και αφού  αυτή ενημερωθεί τουλάχιστον επτά (7) ημέρες πριν τον αγώνα.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση αναβολής οι αγώνες θα ορίζονται απαραιτήτως εντός   15 ημερών και σε περίπτωση κωλύματος του γηπέδου του γηπεδούχου σωματείου ο  αγώνας θα ορίζεται σε άλλο γήπεδο της ίδιας πόλης ή νομού.

 

ΑΡΘΡΟ 8ο : ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Οι ενστάσεις υποβάλλονται σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 5 των κανονισμών  της Ε.0.Κ,πρέπει δε να βεβαιωθούν με έγγραφο μέσα σε 48 ώρες από την τέλεση του  αγώνα και να συνοδεύονται από το σχετικό παράβολο είκοσι (20) ευρώ ,που  βεβαιώνεται με Γ.Ε. της Ένωσης.

Προσφυγές κατά των αποφάσεων της Ε.Σ.ΚΑ.Θ.. ασκούνται ενώπιον του ΑΣΕΑΔ ή  του ΣΔΟΑ, κατά περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.

Τα σωματεία που μετέχουν στο πρωτάθλημα, καθώς και οι αθλητές τους  συμφωνούν, αποδέχονται, και καθιστούν αποκλειστικά αρμοδία για την επίλυση των  κάθε φύσης διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ τους και που έχουν σχέση με την  εφαρμογή και ερμηνεία των Νόμων που ισχύουν, του καταστατικού, των κανονισμών  και των προκηρύξεων της Ε.Ο.Κ (με βάση τους οποίους διεξάγονται,  τα διάφορα πρωταθλήματα και αποτελούν σύμβαση μεταξύ Ε.Ο.Κ, σωματείων και   αθλητών) μόνο τα διοικητικά όργανα που προβλέπονται από τις διατάζεις αυτές,  απαγορευμένης ρητώς κάθε προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.

 

ΑΡΘΡΟ 9ο : ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τα σωματεία ,οι παράγοντες, οι αθλητές, καθώς και οι προπονητές-(coach)  υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο και τους  κανονισμούς της Ε.Ο.Κ.

 

ΑΡΘΡΟ 10ο : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ – ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Α)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Για τη βαθμολογία των Σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το Άρθρο 13 Γενικός κανονισμός  οργάνωσης  και διεξαγωγής διοργανώσεων Ε.Ο.Κ (2) βαθμοί για τη νίκη, (1) βαθμός για την ήττα συμπεριλαμβανομένου και του  αγώνα που χάθηκε από αδυναμία/άρθρο 21Κανονισμών Παιδιάς και (0) βαθμοί για  αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

 

Β)ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 14, σε  συνδυασμό  με τις διατάξεις του άρθρου  36,Γενικός κανονισμός οργάνωσης και διεξαγωγής διοργανώσεων Ε.Ο.Κ.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας :

α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνεται υπόψη οι βαθμοί από  τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες-ήττες- μηδενισμοί). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο  βαθμών ,τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων σε όλους  τους  αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο(2), τότε καταρτίζεται  βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν,  στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

Δ )Αν όμως από τον πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που  συνεχίζουν  να ισόβαθμου, λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

ε) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων

σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

Στ )Στην περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω  κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί σε δύο σωματεία, ακολουθείται η διαδικασία των παραγράφων α) και β). Αν η ισοβαθμία αφορά περισσότερες των δύο ομάδων τότε επαναλαμβάνεται, η διαδικασία της παραγράφου γ.

Η διαφορά πόντων υπολογίζεται με διαίρεση των πόντων που πέτυχε η ομάδα με τους πόντους που δέχθηκε.

Σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος λόγω ανωτέρας βίας (πανδημίας ή άλλης αιτίας ) θα ισχύσει ως τελική η βαθμολογία που διαμορφώθηκε κατά την διακοπή του πρωταθλήματος με την προυπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος.

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου και εφόσον δεν συνεχιστεί μέχρι το  τέλος του Μαίου τότε το πρωτάθλημα θα θεωρηθεί μη γενόμενο.

 

Γ) ΑΝΟΔΟΣ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α-1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απο την Α-2 Κατηγ. Ανδρών θα ανέλθει στην Α-1 Κατηγ ένα (1) σωματείο, ήτοι ο νικητής  των αγώνων κατάταξης.

ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α-2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1.Αν από την Α-1 τοπική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστούν δύο (2) σωματεία τότε από  την Α-2 θα υποβιβαστούν τρία (3) σωματεία ήτοι ο τελευταίος εκάστου ομίλου και ο  ηττημένος των αγώνων κατάταξης  μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την ένατη  θέση(9η) της τελικής βαθμολογίας.

2.Αν από την Α-1 τοπική κατηγορία Ανδρών υποβιβαστούν τρία (3) σωματεία τότε από  την Α-2 θα υποβιβαστούν τέσσερα (4) σωματεία ήτοι οι δύο(2) τελευταίοι εκάστου  ομίλου.

3.Αν από την Α-1 τοπική Κατηγορία Ανδρών υποβιβαστούν τέσσερα (4) σωματεία τότε  από την Α-2  θα υποβιβαστούν πέντε (5) σωματεία ήτοι οι δύο τελευταίοι εκάστου  ομίλου και ο ηττημένος των αγώνων κατάταξης μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν την  όγδοη (8η) θέση

Νικήτρια ομάδα στους αγώνες κατάταξης και στις δύο περιπτώσεις θα αναδειχθεί η  ομάδα που θα επιτύχει δύο νίκες. Οι αγώνες θα διεξαχθούν κατόπιν κληρώσεως  εναλλάξ στην έδρα του κάθε σωματείου και εάν χρειαστεί τρίτος αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο.

ΑΡΘΡΟ 11ο : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Η αμοιβή των διαιτητών θα βαρύνει τα διαγωνιζόμενα σωματεία ,και ανέρχεται στο  ποσό των 14 ευρώ για κάθε διαιτητή, σύν  τα έξοδα μετακίνησης.

Τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων θα βαρύνουν τα ίδια.

Η αμοιβή των κριτών ανέρχεται στο ποσό των 8 ευρώ έκαστος.

Οδική μετακίνηση 0,25 ανά χιλιόμετρο (ανά αυτοκίνητο).

Η αμοιβή και η μετακίνηση των διαιτητών και κριτών βαρύνουν ισόποσα και τα δύο  σωματεία και θα καταβάλλεται  πριν  την έναρξη του αγώνα.

Η τιμή των εισιτηρίων και η διαχείριση των αγώνων ανατίθεται στα σωματεία, τα  οποία και θα κρατούν τις εισπράξεις των αγώνων.

 

ΑΡΘΡΟ 12ο : ΟΡΓΑΝΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το γηπεδούχο σωματείο είναι υπεύθυνο σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ.5 να τοποθετεί στο τραπέζι της γραμματείας το φύλλο αγώνα, τα χρονόμετρα και γενικά όσα προβλέπουν οι κανονισμοί παιδιάς.

 

ΑΡΘΡΟ 13ο : ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στο πρωταθλητή θα απονεμηθεί Κύπελλο, στους δε αθλητές του μετάλλια.

 

ΑΡΘΡΟ 14ο : ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Τα γηπεδούχα σωματεία είναι υποχρεωμένα να έχουν για την διεξαγωγή κάθε αγώνα τους είτε γιατρό, είτε διασώστη, είτε πιστοποιημένο προσωπικό στις πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ ή τον Ερυθρό Σταυρό .Σε περίπτωση απουσίας των παραπάνω από το γήπεδο έως και 30 λεπτά μετά την προκαθορισμένη έναρξη του αγώνα ,ο αγώνας θα  αναβάλλεται ,και θα ορίζεται εκ νέου σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρμόδια  Επιτροπή Πρωταθλημάτων .Στο γηπεδούχο (υπαίτιο )σωματείο θα επιβάλλεται, το  πρόστιμο των 100 Ευρώ .το οποίο θα καταβάλλεται στο ταμείο της Ένωσης  πριν  την  τέλεση του  αναβληθέντος  παιχνιδιού ,άλλως το σωματείο θα μηδενίζεται για τον συγκεκριμένο αγώνα.

Επισημαίνεται ότι εφόσον υπάρχει μετακίνηση ομάδας από άλλη πόλη και αναβληθεί  λόγω απουσίας είτε γιατρού ,είτε διασώστη, είτε πιστοποιημένου προσωπικού στις  πρώτες βοήθειες από το ΕΚΑΒ  ή τον Ερυρθρό Σταυρό, τα έξοδα μετακίνησης του  φιλοξενούμενου βαραίνουν το υπαίτιο σωματείο. Το αντίτιμο θα το καθορίζει η ένωση  και θα το καταθέτουν στην Ένωση προκειμένου να αποδοθεί στο σωματείο ,πρίν την  επανάληψη του παιχνιδιού, άλλως θα μηδενίζεται για τον συγκεκριμένο αγώνα.

 

ΑΡΘΡΟ 15o : ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η διαδυκτιακή κάλυψη των αγώνων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της  Ε.Σ.ΚΑ.Θ που καταρτίζει το πρόγραμμα των μεταδόσεων και είναι δεσμευτικό για τα  σωματεία. Το γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση.

ΓΕΝΙΚΑ

Η Ε.Σ.ΚΑ.Θ. βάσει των κανονισμών διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης της  παρούσης προκήρυξης ανάλογα με τον αριθμό των δηλώσεων συμμετοχής για τυχόν  αποχωρήσεις σωματείων και συμπλήρωση των ομίλων από ομάδες της Β ́ Κατηγορίας. Το  γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να παρέχει κάθε διευκόλυνση στον αντίπαλο του  (φιλοξενούμενο) για την μαγνητοσκόπηση του αγώνα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Για κάθε θέμα που θα προκύψει κατά την διεξαγωγή του πρωταθλήματος και που δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ την Γενική προκήρυξη και την  παρούσα, καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνηση αποφασίζει το  Δ. Σ. της Ε.Σ.ΚΑ.Θ.

Σε περίπτωση που τροποποιηθούν διατάξεις των κανονισμών μέχρι την έναρξη  των πρωταθλημάτων ,θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Δ. ΝΤΟΥΓΚΟΣ         Κ.ΖΕΙΚΟΣ

Τροποποίηση προκήρυξης Α1 και Α2 ΕΣΚΑΘ 2022-2023